Porto Etno program

Festival svjetske glazbe i gastronomije
6.-8. rujna 2019.

Porto Etno je međunarodni festival koji koncept Luke različitosti transferira u jedinstven doživljaj. Ritmovi, napjevi, okusi i mirisi različitih kultura svijeta tijekom prvog vikenda rujna pretvaraju Rijeku u centar svjetske kulture. Stotinjak glazbenika, dvadesetak svjetskih kuhinja i mnogobrojni edukativni programi čine ovaj festival specifičnim te na najbolji način reprezentiraju riječki multikulturalni kolaž.

Porto Etno festival svjetske glazbe i gastronomije čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta, u svojoj se trećoj godini širi na tri dana i 3 različite lokacije: Trg 128 brigade HV/Trg Riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječku placu.

Festival obuhvaća glazbeni, gastronomski, folklorni, cirkuski i dječji program i namijenjen je svima – Riječankama i Riječanima kao i našim privremenim sugrađanima iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta!

Autohtoni mirisi, okusi, pjesme i napjevi Istre i Kvarnera, združeni su s onima iz cijelog svijeta u vibrantnu recepturu multikulturalnog i otvorenog grada. Okosnicu festivala predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i sva ostala svjetska glazba i gastronomija s kojom se susrećemo uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Uzimamo najbolje od kulture i prirode i pretvaramo to u začin kojim dajemo novi okus Rijeci. Kuhinja različitosti time stvara nove prostore za međusobna druženja, za solidarnost i toleranciju.

Preko 100 izvođača, 20 svjetskih kuhinja i mnogobrojni edukativni programi čine Porto Etno specifičnim festivalom koji na najbolji način utjelovljuje Luku različitosti, slogan kojim Rijeka iduće godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

Porto Etno proizvodi programski pravac Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture zajedno s Gradom Rijekom, zajednicama nacionalnih manjina Rijeke i doseljenicima u Rijeku iz cijelog svijeta.

Voditelj glazbenog programa: jazz glazbenik Zoran Majstorović

Voditeljica gastronomskog programaMasterchefica Srđana Jevtić

Porto Etno 2019.