Gastro

Centrom Rijeke u rujnu će zamirisati hrana 20 svjetskih kuhinja
Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić.

Raspored gastro sajma

U subotu 07. rujna nacionalne manjine kuhat će na Trgu 128. brigade HV od 10:30 do 17 sati, a u 15:00 sati proglasit će se dobitnike nagrada u Natječaju za najbolji zaboravljeni kuharski recept koji žiriraju chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić. POP UP gastro, glazbeni i cirkuski program na centralnoj riječkoj tržnici i u Kazališnom parku održat će se u nedjelju 8. rujna od 10 do 14 sati.  Za posjetitelje će kuhati chefica Srđana Jevtić, a za izvrsni glazbeni program zaduženi su JeboTon ansambl i EtnoRom.

Multikulturalnom duhu Luke različitosti pridružuju se i riječki ugostitelji, koji pozivaju sve na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa. Posebno izdanje manifestacije Ri gastro, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive u riječkom kraju, koju organiziraju Turistička zajednica grada Rijeke i riječki ugostitelji, uvod je u Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije. Riječki ugostitelji u svojim će restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremati jela po autohtonim recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta. Više informacija na linku.

Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić dok će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, Pancit Palabok – filipinski rezanci s kozicama, nonin jačmik, turli tava, baklava, bamije, indijski Shahi Paneer, Coo-Coo jelo karakteristično za karibsko podneblje, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etnu – festivalu svjetske glazbe i gastronomije.

 

Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić.

Srđana

Srđana je od malih nogu voljela pripremati jela pa je tako još kao mala pomagala u izradi jela svojim nonama, susjedama i mami, a već s 12 godina savladala je sva domaća jela! Odrasla je uz emisije Steve Karapandže i Jamiea Olivera, koji su joj bili velika inspiracija u eksperimentiranju novih jela, čiji su glavni kušači bili njena obitelj i prijatelji. Dugogodišnji prijatelj joj je i Andrej Barbieri, majstor gastronomije, uz kojeg je učila i koji je bio njen najvažniji gastro-guru.

Pobornik je lokalnih i sezonskih namirnica, a široj javnosti je poznata i po svom televizijskom nastupu u prvoj sezoni kuharskog showa Masterchef gdje je bila finalistica.

Osim hrane, Srđana je i veliki ljubitelj vina – 2010. godine diplomirala je Mediteransku poljoprivredu (vinarstvo, maslinarstvo i aromatično bilje) u Poreču.

Voli putovati po svijetu i istraživati namirnice i kulinarske scene, pa je tako proputovala Italiju, Tursku, Grčku, Englesku, Tajland… Svakodnevno uči o hrani i svijetu oko sebe te je kontinuirano involvirana u razne gastronomske projekte.