Glazba

Treći Porto Etno festival u Rijeku dovodi probranu selekciju world music bendova!
Sjajan glazbeni program ponovno potpisuje Zoran Majstorović, glazbeni voditelj festivala.

Porto Etno, festival svjetske glazbe i gastronomije čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta, u svojoj se trećoj godini širi na tri dana i 3 različite lokacije: Trg 128 brigade HV/Trg Riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječku placu.

Prvi dan festivala, u petak 6. rujna, na Trgu Riječke rezolucije na pozornicu će se popeti talijanski North East Ska Jazz Orchestra sastavljen od 14 glazbenika, a osim solo nastupa, North East Ska Jazz Orchestra će izvesti koncert uz talijanski dub band Wicked Dub Division s kojim surađuju od 2017. godine. Nakon njih nastupa najbolji romski puhački orkestar na svijetu Boban Marković Orkestar. U subotu 7. rujna u 19:30 u HNK Ivan pl. Zajca nastupit će češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová s Porto Etno orkestrom, a prije njih će nastupiti legendarni riječki Putokazi. Program se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju Cinkuši, Nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća – BaBa ZuLa  i Acid Arab pariški elektro duo koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima. Na riječkoj tržnici i na Kazalištnom trgu dnevni će program u nedjelju 8. rujna popratiti nastupi JeboTon ansambla, uličnog benda sastavljenog od više domaćih bendova koji su proslavili gerilski nastupi puni nevjerojatne energije i dobrih vibracija i EtnoRoma, jednog od najpoznatijih mađarskih etno bendova koji baštine romsku muziku. Temelj njihove glazbe tradicionalni su Vlah Roma melodije i ritmovi koji su se s vremenom pod utjecajem gypsy jazz-a i swinga razvili u gypsy world music jedinstvene energije. Svojim interkontinentalnim i interkulturalnim iskustvom svi glazbenici okupljeni na Porto Etno festivalu povezuju opijajućom glazbom sve ljude svijeta, kojim god oni jezikom govorili i kojoj god kulturi pripadali. Na Porto Etno festivalu svi plešemo istim ritmom, ritmom srca.

 

Boban Marković Orkestar

Boban Marković Orkestar (Srbija)

Najbolji romski puhački sastav na Balkanu, Boban Marković orkestar svjetsku je pozornost privukao još ranih devedesetih nakon uspješne suradnje s Emirom Kustruricom za čije su filmove ‘Underground’ i ‘Arizona dream’ napisali većinu glazbe. Osvojili su sve nagrade koje se u svijetu puhačke glazbe mogu osvojiti i pokorili sve koncertne i festivalske pozornice svijeta.Toliko su puta osvojili prvu nagradu na legendarnom Guča festivalu, da su se morali prestati natjecati.

Mješavina tradicionalne romske glazbe i zapadnjačkih utjecaja, od jazza i funka do klasika Židovske tradicijske glazbe, virtuozna svirka i energična scenska pojava samo su neki od razloga njihovog iznimnog uspjeha kod publike i kritike širom svijeta.

 


 

Iva Bittova

Iva Bittova (Češka)

Češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová, već je nekoliko puta nastupala u Hrvatskoj. Za sebe kaže da inspiraciju crpi iz prirode; iz šuštanja lišća, zujanja pčela, njihanja travk. Bittová je istinska zvijezda na world-etno sceni, koja svojom pojavom i glazbom ruši barijere glazbenih žanrova.

Iva Bittová je izdala više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski poznatim muzičarima kao što su Marc Ribot, Bill Frisell, Hamid Drake, Tom Cora, Chris Cutler, Fred Frith i drugi. Nominirana za BBC Radio 3 Awards for World Music 2003. godine i stala uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chaou, Gotan Projectu, te autorima poput Femija Kutija i Natache Atlas. Tijekom karijere nastupala je diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla.

Tijekom duge glazbene karijere od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih.

 


 

Acid Arab

Acid Arab  (Francuska)

Moćni pariški elektro duo posljednjih nekoliko godina očarava europske festivale i klupsku publiku pod opojnim spojem oštre zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.

Vješto povezuju sve vrste istočne glazbe (Sjeverna Afrika, Libanon, Egipat, Turska, Mumbai..) s elektronskim zvucima od acida do moćnog techna fascinirani istočnjačkom glazbom i kompleksnošću ritmičnih struktura. DJ-i Guido Minisky i Hervé Carvalho dugi su niz godina bili rezidenti zloglasnog pariškog kluba Chez Moune, a u istočnjački su se zvuk zaljubili nakon putovanja u Tunis s Dj Gilbom.

 


 

Baba Zula

BaBa ZuLa (Turska)

Nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća, BaBa ZuLa bend nastao u Istanbulu 1996. godine, neprestano se trude publici pružiti jedinstveno umjetničko iskustvo. Miješajući orijentalne instrumente kao što su električni saz i darbuka s elektronikom i modernim zvucima, BaBa ZuLa stvara zvuk koji su kritičari nazvali istanbulska psihodelija. Glazba BaBa ZuLe je orijentalni istanbulski Rock’n Roll koji se kotrlja na futuristički način nadahnut kasnim šezdesetima. Njihovi šamanski nastupi mješavina su raznih umjetničkih disciplina, često uključuju plesače, složene kostime, poeziju, kazalište i crtež, pružajući gledateljima zanosnu audio-vizualnu gozbu. BaBa ZuLa bend čine Levent Akmana, Murat Ertel, Ümit Adakale i Periklis Tsoukalas.

 


 

North East Ska Jazz Orchestra

North East Ska Jazz Orchestra (Italija)

Ovaj originalni talijanski sastav čini 14 mladih i obrazovanih glazbenika koji jazz obogaćuje ska, reagge i rocksteady ritmovima. Muški i ženski vokali inspirirani su jamajkanskim i afro-američkim izričajem čiju glazbenu pozadinu čine saksofoni, trube, tromboni i ritam sekcija. North East Ska Jazz Orchestra, od svog nastanka prije šest godina stvara pozitivan i bogat ska-reggae-soul-jazz zvuk. Sastav big banda čine četiri trube, tri trombona, četiri saksofona, tri vokala i ritam sekciju sastavljenu od bubnjeva, basa, gitare i klavira. North East Ska Jazz Orchestra surađuje s bendom Wicked Dub Divisionom, a suradnja je počela nakon zajedničke turneje u 2017. godini. Ove godine bendovi počinju raditi na zjedničkom albumu.

 


 

Wicked Dub Division (Italija)

Wicked Dub Division  (Italija)

Wicked Dub Division je talijanski bend čija glazba vješto miješa reggae zvuk s dubom. Bend se sastoji od legendarnih članova B.R Stylersa (Michela Grena – vokal i G. P. Ennas – bubnjevi). Wicked Dub Division počeo je nastupati 2014. godine, iako su članovi benda bili aktivni na dub sceni više od 10 godina. Svoj prvi album Dub Drops izdali su u srpnju 2015. Osvojili su nagradu kritičara Voices for Freedom u organizaciji Amnesty International Italy za svoju pjesmu Novo ropstvo 2015. godine.

 


 

Cinkuši

Cinkuši (Hrvatska)

Kao temelj svoje glazbe Cinkuši koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost. Izvrstan primjer «prevođenja» tradicionalnih pjesama  u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda. Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psychedelica, jazza do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe. Dobitnici Porina 2010. i 2018. za najbolji album etno glazbe s albumom Špiritus Sanctus i Krava na orehu.

Članovi: Tihomir Kruhonja (vokal, kontrabas); Mirko Radušić (vokal, gitara); Natalia B. Radušić (vokal, mandolina); Nebojša Stijačić (vokal, električna gitara); Nikola Santro (trombon); Marko Meštrović (bubanj, djembe), Marko First (vokal, violina, dude) Krešo Oremuš (vokal, usna harmonika).

 


 

Putokazi

Putokazi (Hrvatska)

Putokazi postoje od 1984. godine i jedna su od najdugovječnijih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Od tada, izmijenilo se deset pjevačkih generacija, a više od 400 pjevačica i pjevača, utkalo je svoj trag u stvaralaštvo Putokaza. U trideset i tri godine dugoj karijeri, istražujući evergrine, teme iz filmova i mjuzikla, hrvatske etno teme, world music, trip-pop i elektro-pop, u prepoznatljivim višeglasnim vokalnim izvedbama, dosad je objavljeno 13 albuma i dva DVD izdanja. Putokazi su dva puta predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, dobitnici su tri Porina, nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, te dvije Nagrade grada Rijeke, 1988. i 1994. Stvarajući, svaki im je projekt novo istraživanje i pomicanje granica u stilskom, žanrovskom, vokalnom, izvedbenom i energijskom smislu.

 


 

JeboTon

JeboTon ansambl (Hrvatska)

JeboTon ansambl ulični je bend koji već godinama uveseljava publiku svojim gerilskim svirkama. Bend je nastao kao nusprodukt muzičkog kolektiva jeboTon kojeg čine članovi bendova Spremište, Hren, Prazna lepinja, Lobotomija, Antidepresiv i Porto morto. Zajedno su počeli obrađivati svoje pjesme u akustičnom obliku kako bi svoju glazbu mogli izvoditi na uličnim svirkama. JeboTon ansambl nadživio je gotovo sve bendove od kojih je stvoren bendove, a danas žari i pali većim intenzitetom nego ikada prije. Kroz ansambl je prošlo preko trideset ljudi koji su u nekom periodu bili dio sastava dok ih na svakom nastupu nema manje od šest ni više od petnaest. U ansamblu djeluju članovi svih bendova i nerijetko sviraju instrument koji im nije glavni, tj. instrument koji inače ne sviraju u svom matičnom bendu.

 


 

EtnoRom

EtnoRom (Mađarska)

EtnoRoma je jedan od najpoznatijih mađarskih etno bendova koji baštine romsku muziku. Temelj njihove glazbe tradicionalne su Vlah Roma melodije i ritmovi koji su se s vremenom pod utjecajem gypsy jazz-a i swinga razvili u gypsy world music jedinstvene energije.

 


DJ Emir

DJ EMIR

Emir Fulurija urednik je i voditelj world music emisije Izvorišta na zagrebačkom Radio Studentu i jedini hrvatski član udruge EBU koja tvori najugledniju svjetsku world music top listu – World Music Charts Europe. Uz emisiju, organizira i world music/etno koncerte u sklopu programa Vrelo zvuka u zagrebačkoj Močvari, a kao DJ je nastupao na svim važnim world music koncertima u Zagrebu posljednjih nekoliko godina, ali i na raznim drugim događajima i festivalima. Glazbu koju pušta na DJ večerima obično naziva ‘plesnim putovanjima kroz cijeli svijet’, a tako će biti i ovaj put. Čekaju vas afrobeat, highlife, cumbia, taranta, rumba, gnawa, desert blues, balkanbeat i ostali plesni i manje plesni žanrovi iz cijelog svijeta.

 


 

Porto Etno orkestar

Porto Etno orkestar

Festival Porto Etno okupio je i vlastiti orkestar, Porto Etno Orkestar 2019. Čine ga glazbenici iz Rijeke i okolice čija su imena (i glazba) u uhu čak i onima koji ne poznaju etno i jazz glazbu. Oni su Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Vanja Vitezić(udaraljke) i  Luka Vrbanec (alt, tenor i sopran saksofon). Većina članova Orkestra studirala je (ili još studira) na jazz konzervatorijima u Grazu, Trstu ili Klagenfurtu. Svi za sobom imaju stotine nastupa, a neki i jednako velik broj eminentnih glazbenih nagrada odnosno svjetski važnih glazbenika na listi onih s kojima su nastupali.

 


zoran

Voditelj glazbenog programa: jazz glazbenik Zoran Majstorović

Jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor. U posljednjih 20 godina sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. U stručnom usavršavanju može se istaknuti magisterij sa maksimalnom ocjenom na jazz odjelu konzervatorija “Giuseppe Tartini” u Trstu(Italija), a osim s hrvatskim jazz i etno glazbenicima imao je prilike snimati ili nastupati sa mnogim svjetski poznatim jazz i etno glazbenicima.

Također  je iskusni aranžer u domeni jazz, etno i improvizirane glazbe te je pisao glazbu za mnoge hrvatske i inozemne orkestre i manje sastave te za svoje sastave “Atma Mundi Ensemble” i “ZM Loose Trio”. Njegovo polje djelovanja nije ograničeno samo na jazz i etno glazbu već se bavi i drugim aspektima zvuka i glazbe kao što su “sound art”, projekti usmjereni k poimanju zvuka kao materijala u umjetnosti, “site-specific” koncerti…

Višestruki je dobitnik prestižnih nagrada: “Status” kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist, “Damir Dičić” kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, “Miroslav Sedak Benčić” kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor. Dobitnik je i diskografske nagrade nagrade “Porin” i član HZSU-a.