Program

Porto Etna 2018.
Očekuje nas fuzija okusa, mirisa, ritmova i zvukova: pripremat će se hrana i svirati glazba zemalja čije manjine žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Porto Etno iz jednodnevnog je festivala narastao u dvodnevni, a na novoj lokaciji ispred Exportdrva nas uz probranu selekciju world music bendova vodi na gastronomsko putovanje – u petak 7. rujna za posjetitelje kuha Ugostiteljska škola Opatija, dok u subotu 8.9. nacionalne manjine pripremaju svoja autentična jela prema recepturi nacionalnih kuharica. Uz glazbeno-gastro bazu, ovogodišnje izdanje Porto Etno festivala nudi i bogati popratni program za sve uzraste.

Ulaz na Porto Etno je besplatan, dok će se hrana naplaćivati po pristupačnim cijenama.

GASTRO PROGRAM
petak 7.9.
18:00 sati
Ugostiteljska škola Opatija - domaća i strana kuhinja // porcija 10,00 kn
subota 8.9.
18:00 sati
14 nacionalnih manjina kuha prema receptima njihovih baka // porcija 10,00 kn
SKD "Prosvjeta" - Pododbor Rijeka, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Zajednica Albanaca PGŽ, Matica Slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Ruski dom Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Expats Rijeka, Zajdnica nacija Bosne i Hercegovine, Slovenski dom KPD Bazovica, Zajednica Roma „Romska budućnost“
GLAZBENI PROGRAM
petak 7.9.
20:30 sati Porto Etno Orkestar & Dresch Mihaly & Antal Brasnyo (Mađarska)
21:30 sati Širom (Slovenija)
22:45 sati Porto Etno Orkestar & Saba Anglana (Somalija)
23:45 sati Divanhana (BiH)
subota 8.9.
20:30 sati Porto Etno Orkestar & Jennifer Cabrera Fernandez (Meksiko)
21:30 sati Bandanera Afrobeat (Senegal & Italija)
22:45 sati Porto Etno Orkestar & Denise Dantas (Brazil)
23:45 sati Esma’s Band: Esma Redžepova Retrospective (Makedonija)
DJEČJI PROGRAM
subota 8.9.
18:00 sati Etno Puzzle - radionica Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci pod vodstvom profesorica Maja Bižaca i Ana Marija Sambol
Radionica izrađivanja tipične ženske nošnje koja će se ukrašavati motivima nacionalnih manjina koje sudjeluju u festivalu i uklopiti u kompoziciju slikanjem i vezom. Sudionici će raditi na izradi marame sastavljenoj od 25 krpica koja će predstavljati šahovnicu i motive manjina koji će se oslikavati bojama za pamuk. Broj sudionika ograničen je na 25, pa rezervirajte svoje mjesto putem maila manufaktura.kolektiv@gmail.com
18:15 sati Čipkotisak - radionica dizajnera Marina Nižića
Kako Marin kaže: „Čipkotisak je radionica otiskivanja čipkom. Dobit ćeš novu torbu i/ili majicu koju ćeš ukrasiti čipkom, a neku staru stavi na sebe da se ne zaprljaš.“ Na radionici ćete naučiti kako iskoristit odbačene čipke, tabletiće, čentrine sa starih televizora u tiskarske i dizajnerske svrhe. Radionica će trajati do isteka zaliha torbi i majica, stoga požurite u dječji kutak Porto Etno festivala!
18:30 sati Slikarska radionica za djecu Vladimira Provčija („Rušnjak“)
Mnogi posjetitelji koji su prošle godine bili na Porto Etno festivalu se sjećaju gospodina Provčija koji je oduševio djecu svojom slikarskom radionicom. Provjereno dobre stvari zaslužuju reprizu, stoga ove godine ponavljamo popularnu radionicu.
18:45 satiMađarska narodna bajka – Demokratska zajednica Mađara PGŽ
Izvedbu narodne mađarske bajke moći ćete pogledati na maloj pozornici Porto Etno festivala u 18.45 sati. Kako nam najavljuju iz zajednice Mađara, radi se o posebnoj i ponešto drugačijoj prezentaciji bajke u izvedbi Diane Rosandić Živković.
19:00 sati Matica Slovačka – dječji recital
Djeca Matice Slovačke počastit će sve radioničare iz dječjeg kutka jednim posebnim recitalom. Radi se o spletu slovačkih dječjih pjesmica idealnih da naučite koju riječ slovačkog.
Dječji program trajat će do 21:00 sat, a da vaša djeca budu sigurna uz voditelje radionice, s njima će biti i dvije tete čuvalice. Sav dječji program potpuno je besplatan!
FOLKLORNI PROGRAM
subota 8.9.
18:00 satiZajednica Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ – folklorno pjevanje
18:15 satiSlovenski dom „Bazovica“ – folklorni ples
18:30 satiZajednica Crnogoraca – zbor
19:00 satiKUD Sevdah Rijeka - folklorna točka - ples i pjevanje
19:15 satiMatica Slovačka – folklorna plesna točka
19:30 satiČeška Beseda – folklorna točka - ples i pjevanje
19:45 satiMKD „Ilinden“ – folklorni zbor