Porto Etno 2018.

Put oko svijeta u 2 dana
Drugo izdanje Porto Etno festivala odvest će nas na put oko svijeta u dva dana. Od Makedonije i BiH, preko Mađarske i Slovenije, do Italije i dalekog Senegala, Somalije, pa sve do Brazila i Meksika, oplovit ćemo uz egzotične ritmove i melodije vrhunskih izvođača. Karta besplatna, ukrcaj putnika svakog dana započinje od 18 sati.

Esma’s Band: Esma Redžepova Retrospective

Članovi ovog benda dolaze iz svjetski poznatog orkestra kraljice romske glazbe, Esme Redžepove. Kao članovi Esminog ansambla nastupali su na više od 3 tisuće koncerata u Europi, Aziji, Americi, Australiji i drugdje, u najvećim koncertnim dvoranama poput Ronacher kazališta, Bečke opere i sl. Pratili su je u Indiji kada je osvojila titulu kraljice romske glazbe, te tako dodatno ojačali svoju vezu s etno glazbom koja potječe iz raznih dijelova svijeta. Vokal benda i Esmina kći, Eleonora Mustafovska, jedina je ženska pjevačica koju je školovala sama Esma Redžepova. Grupa izvodi vlastite obrade narodnih balkanskih pjesama i melodija, spajajući folklornu tematiku s današnjim zvukom. Ispunjenim i velikim srcem, pozitivnom i nematerijalnom spiritualnošću, ovaj bend daje priliku svima da pokažu svoje unutarnje rasplesano lice. Sami kažu da im je cilj pretvoriti svoju glazbu u most koji povezuje ljude svih pripadnosti i društvenih statusa, jer je glazba besplatna. Glazba je svačija.
Na Porto Etno festivalu svirat će retrospektivu najpoznatijih Esminih skladbi kao svojevrsni omaž ovoj neprikosnovenoj kraljici romske glazbe.


Divanhana

Divanhanu je početkom 2009. godine osnovala grupa studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, a 2011. godine izdaju prvi album nakon čega su uslijedili mnogobrojni koncerti diljem Europe. Divanhana izvodi tradicionalnu glazbu, s posebnim naglaskom na sevdalinku u vlastitim aranžmanima koji su nastali pod utjecajem glazbenih stilova kao što su jazz, rock, pop – sve do klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, te sviranje i snimanje nikada prije snimljenih pjesama kako bi ih spasili od zaborava.


Saba Anglana

Ova pjevačica i glumica dolazi iz glavnoga grada Somalije. Zbog miješanog braka svojih roditelja i režima generala Muhammada Siyad Barrea bila je prisiljena pobjeći s obitelji iz Mogadishua, glavnog grada Somalije, kada je imala samo pet godina. Somalijski korijeni ostali su važan element njezinog stvaralaštva. Upravo kroz glazbu ostala je povezana sa svojom zemljom. Na albumu Biyo – Water is Love koji izlazi 2010. godine Saba fokus stavlja na vodu i svjetske probleme u pogledu prekomjernog iskorištavanja iste. S obzirom na navedeno, organizacija Amref Health Africa odabrala ju je kao glasnogovornicu za medijske kampanje o zdravlju i ljudskim pravima. Nakon dugačkog putovanja u službi ambasadorice humanitarnih organizacija, 2012. godine objavljuje album Life Changanyisha (Life Mixes Us) za koji je dobila brojne važne međunarodne nagrade. Etički osviještena i glazbeno potkovana, garantirano je da će Saba zadiviti i one najindiferentnije slušaoce.


BandaNera Afrobeat

Kao što samo ime kaže, BandaNera Afrobeat je muzički projekt nekolicine glazbenika koji žele istaknuti i naglasiti afričke korijene u modernoj glazbi korištenjem današnjih modernih zvukova. Naslijeđem tradicionalne afričke glazbe u kombinaciji s improvizacijom, s lakoćom spajaju slike beskrajnih savana i narančastih zalazaka sunca s urbanim trgovima punim rasplesane publike. Članovi dolaze iz Senegala i Italije te kreiraju vlastitu glazbu inspiriranu glazbenim velikanima dvadesetog stoljeća, poput Fele Kutija, John Coltranea, Sun Ra, James Browna, u čijoj se glazbi osjeća snažan utjecaj afričke kulture. Kompozicije podsjećaju na perfekcionizam klasične glazbe spojene sa stilovima glazbe dvadesetog stoljeća; jazzom, funkom i psihodelijom.


Širom

Koncept trojca Širom bazira se na ispreplitanju raznolikih pristupa glazbi i zvuku, povijesti zvukovnih frekvencija i razuzdanoj kreativnosti. Slovenski glazbenici u svojem arsenalu posjeduju više od dvadeset različitih instrumenata s kojima stvaraju različite i po svemu vlastite i nove glazbene forme. U svojim nastupima fokusirani su na nadograđivanje kreativnog procesa do mjere koja im dopušta da izbjegnu već poznate, ustaljene obrasce. Time stvaraju originalan, stilski homogen način izražavanja koji se kreće od široke lepeze folk zvukova do akustičnih rock meditacija. Finalni rezultat je mistični minimalizam, koji oscilira od jednostavnog do kompleksnog s naglaskom na ono prirodno.


Denise Dantas

Rodom iz Brazilske savezne države Bahije, pjevačica i glumica Denise Dantas je formirala jedinstveni zvuk kombinirajući tradicionalnu glazbu Mediterana i Brazila, punu egzotičnih ritmova i osjećajne energije. Kroz glazbeno iskustvo duže od dva desetljeća Denise Dantas spaja ove dvije poprilično različite kulture, stvara karakterističan zvuk i zapanjujući spoj koji se ne može čuti svaki dan. Njezine kolaboracije s velikim imenima Srednje i Južne Amerike poput Gerônima, Vevéa Calazans, Saula Barbosa i drugih, uvelike su joj pomogle da stvori sebi svojstven izričaj. Povrh vlastite glazbene karijere, iskušala se i u drugim pravcima zabavljačke industrije poput radijske spikerice i televizijske glumice. Od 2004. godine živi u Italiji, a sa svojim kvartetom nastupa diljem Europe. Denise pjeva s posebnom emocijom koja će zasigurno ostati zapamćena u srcima publike o burnoj povijesti, duhovnosti i raznovrsnosti svoje domovine.


Mihaly Dresch & Antal Brasnyó

Po završetku studija na Béla Bartók Konzervatoriju 1979. godine, Mihaly Dresch krenuo je svirati s raznim mađarskim jazz glazbenicima. Stvorio je vlastiti glazbeni svijet negdje na granici mađarske etno glazbe i tradicionalnog jazza. Od 1984. godine frontmen je vlastitog benda, a u svojoj dugoj karijeri svirao je s mnoštvom legendarnih glazbenika kao što su, primjerice, Archie Shepp, John Tchicai, Rosco Mitchell, David Murray. S bendom nastupa na festivalima i u klubovima diljem svijeta, a tijekom godina postali su sinonim za mađarsku etno-jazz glazbu.
Poznati svirač viole podrijetlom iz Vojvodine, Antal Brasnyó, surađuje s legendarnim Lajkó Félixom više od deset godina, stvarajući sjajne pjesme poput A Madárnak, Most Jöttem ili zajedničkog albuma Makovecz Turné. Smatra se jednom od najvažnijih figura etno-jazz scene u Mađarskoj. Član je različitih bendova i ansambla u kojima je neizostavno njegovo virtuozno sviranje viole.


Jennifer Cabrera Fernandez

Jennifer Cabrera Fernandez porijeklom je iz grada Poza Rica u Meksičkoj državi Veracruz. Već dvadesetak godina živi i stvara u Europi kombinirajući sviranje udaraljki s pjevanjem i plesom. Surađujući s raznim glazbenim ansamblima, plesnim grupama i teatrima, stvorila je imidž svestrane umjetnice i zaljubljenice u live izvedbe. Posebno se zanimajući za kulturu i povijest plesa proučavala je folklor, pjesme i ritam Meksika, Kube, Balija, Tanzanije i drugih egzotičnih zemalja. Sudjelovala je u različitim projektima koji sežu od klasičnog baleta do afričkih šamanskih plesova, od sviranja udaraljki do polifonog pjevanja. Uz više svjetskih priznanja i nagrada trenutno sve više nastupa u projektima u kojima pokušava naglasiti svoju duboku vezu s majanskom i asteškom kulturom.


Porto Etno Orkestar

Porto Etno Orkestar je kućni orkestar festivala Porto Etno, a čine ga poznati etno-jazz glazbenici Rijeke, Istre i Kvarnera pod ravnateljskom palicom Zorana Majstorovića. Većina članova Orkestra studirala je (ili još studira) na jazz konzervatorijima u Grazu, Trstu ili Klagenfurtu. Svi iza sebe imaju stotine nastupa diljem svijeta, a neki i jednako velik broj eminentnih glazbenih nagrada, odnosno svjetski važnih glazbenika na listi onih s kojima su nastupali.