Zeleni val

Pokrenite Zeleni val
Zeleni val simbolički je naziv za oplemenjivanje grada sadnjom biljki, stabala, cvijeća i uopće raznolikog zelenila, ali i naziv za različite prijedloge i ideje iz područja ekologije.

Predložite projekt koji će zazeleniti Rijeku. Imate ideju kako doprinijeti zelenijim i urednijim javnim prostorima ili potaknuti sugrađane da budu ekološki odgovorniji? Prijavite je na Zeleni val!

Što se može predložiti?
Možete predložiti bilo kakvo zeleno uređenje koje ne zahtijeva građevinsku dozvolu i koje namjeravate provesti na javnim površinama koje su nam svima zajedničke. Također, možete predložiti i ekološko-edukativne akcije koje biste proveli na nekom javnom prostoru, a koje svima mogu skrenuti pažnju na važnost očuvanja prostora u kojem živimo.

Primjerice, možete osmisliti sadnju ljekovitih, mirisnih ili jestivih biljaka negdje gdje zelenila uopće nema i gdje vam oku nedostaje. Možete predložiti osnivanje urbanog vrta na nekom prostoru na kojem ćete sa svojim susjedima ili prijateljima uzgajati povrće i dijeliti plodove svoga truda.

Možda vam se čini da bi se negdje baš dobro uklopio vertikalni vrt i uljepšao vizuru grada. A možda biste nekoj postojećoj zelenoj površini dodali svoj štih, pečat svoje male zajednice u jednom manjem dijelu.

Svakako u okviru Zelenog vala možete predlagati i čišćenja okoliša, postavljanje vrećica za pseći izmet, postavljanje klupa i sličnih detalja kako bi postojeće površine unaprijedili i uljepšali.

Svoje prijedloge mogu davati i sve one skupine građana koje o reciklaži, kompostiranju, permakulturi i sl. znaju više od drugih. Bilo dobro podijeliti znanje i uključiti sve znatiželjne što konkretnije u ove teme.

Biljke nam pomažu u liječenju, koristimo ih u higijeni, kozmetici i na mnoge druge načine. Možda postoje oni koji bi predložili radionice razmjene znanja o ovim temama?

Ovo su samo neki primjeri ispisani da vam probude maštu. Vaših prijedloga može biti koliko i biljaka na planeti. Neka vas u osmišljavanju i predlaganju vode temeljne ideje povezivanja i zajedništva, u ovom slučaju usmjerene na kreiranje zelenije, čišće i ljepše Rijeke.

Što će se bodovati i procjenjivati?
Kako bi vaši prijedlozi bili što bolji i imali veću šansu da ih Vijeće građana odabere za financiranje, kad ih budete pisali, razmišljajte:
Lokalno – jer najbolje osjećate potrebu za zelenilom u svojem neposrednom okruženju (svom kvartu, svojem susjedstvu, duž ulica kojima hodate do posla, na trgu na kojem najčešće ispijate kavu, u okolišu u kojem provodite najviše vremena)
Suradnički – jer udruženi s drugima možemo više. U osmišljavanje zelenih akcija uključite svoje prijatelje, susjede, kolege.
Inovativno – jer možete biti drugačiji i zamisliti zelenilo gdje ga nitko ne bi zamislio. A možete, naravno, predložiti i ideju koja je već zaživjela drugdje pa je na ovaj način možete dovesti u Rijeku.
Održivo – jer želimo da ništa ne uvene. Osmislite kako ćete o uređenoj zelenoj površini brinuti kasnije. Osmislite, primjerice, kako da vaša akcija čišćenja okoliša pozitivno utječe na svijest drugih, da se ponavlja na drugim mjestima.
Izvedivo – jer je važno biti praktičan. Uskladite financijske troškove s predviđenim aktivnostima. Imajte na umu da naša maksimalna potpora po projektu iznosi 30.000 kuna.
Dostupno – jer svi građani imaju pravo da im se sviđa vaš ostvaren prijedlog i da uživaju u njemu. Neka bude dostupan mnogima, tako da uživaju u izgledu, mirisu, dodiru. Možda probudi maštu drugih pa požele slijediti vaš primjer.

Tko može prijaviti prijedlog? I koliko prijedloga?
Svi mogu prijaviti do 3 prijedloga.
Važno je da pojedini prijedlog potpisuje najmanje troje građana ili pak formalna udruga građana.
Znači ako nemate udrugu, to nije problem. Dovoljno je da vas je troje i da želite surfati na Zelenom valu koji osvaja naš grad.
Ako ste puni ideja, cijenimo vašu kreativnost i dopuštamo da isti prijavitelj prijavi do 3 prijedloga.

Što je još važno?
Sve što još može biti važno, opisano je u službenom Javnom pozivu. Proučite ga.
Vaše će prijedloge procjenjivati Vijeće građana, znači ljudi poput vas koji će se prijaviti u ovaj oblik uključivanja i tako dobiti moć i odgovornost da odaberu prijedloge koji su najzeleniji.

Dovedimo prirodu u grad, neka bude dio naše svakodnevice, lijepa oku, mirisna i svima korisna.
Osmislite prijedlog, ispunite prijavnicu i uključite se!

Rok za prijavu: 19. lipnja 2019.

Javni poziv – pročišćena verzija (13.5.2019.)
Izmjena Javnog poziva (13.5.2019.)
Javni poziv – Zeleni val (8.5.2019.)

Prijavnica
Troškovnik
Izjava o vjerodostojnosti podataka