Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Proljetni praznici u Dječjoj kući od 6. do 10. travnja

Poseban izvedbeni i radionički program priprema se u Dječjoj kući za razdoblje trajanja proljetnih praznika, od 6. do 10. travnja 2021.

Izložba „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića
Svakoga dana od 10 do 19 sati
Galerija Dječje kuće, 1. kat

Okupljeni dječji radovi na ovoj izložbi nastajali su na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. godine: na radionici Otisni “Pozdrav iz Benčića”, realizirane u okviru festivala Tobogan, te “na daljinu” na radioničkoj aktivnosti Rijeka – Balthazargrad vizure grada s djecom iz susjedstva muzeja u okviru izložbe 51000 Balthazargrad, a radovi su korišteni kao predlošci za razglednice u okviru izrade fanzina Beni. Djeca su u svojim radovima ucrtala želje, forme, kaleidoskope boja, kako bi izgradili kuću i grad po mjeri imaginacije i vedrine. Iščekivanje novog umjetničkog kvarta koji izranja iz gradilišta otvara mjesto zamišljaju novih mogućnosti, s pogledom na okoliš, Muzej, Dječju kuću kao nova mjesta stvaranja koja mogu potaknuti zajedništvo, kako bi cjelokupno susjedstvo postalo dinamično i živo mjesto, mjesto trajnog stvaranja i novi dnevni boravak grada.

Radionica MMSU Lab – “Otisak kuće”
7. travnja, od 17.30 do 18.30 sati

Kontejner, 4. kat

Voditeljica: Ivana Lučić

Dječja kuća je kao “čarobna kutija” umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu bloka bivše tvornice Rikard Benčić. Kako bi otkrili što sve skriva najprije ćemo prošetati kućom, otkriti što se sve u njoj može raditi, na koji način se zabaviti ili nešto naučiti, što će se sve moći istraživati i stvarati. Na putu od prizemlja do krova otkrit ćemo i zanimljivosti iz kućne povijesti ili neke nove elemente arhitekture. Istraživanje završavamo na krovu kuće gdje će se u prostoru Kontejnera održati kratka radionica. Koristit će se tehnika visokog tiska uz motive iz Dječje kuće te će na taj način polaznici kombinacijom otisaka stvarati jednostavne grafike.

Godište: 7+
Prijava: http://bit.ly/otisak_kuce
Rok: do 6.4.
Maksimalan broj: 10 polaznika

Vedrana Balen Spinčić – Petra Šarac: Teatromanija, izvedbeno-radionički program GKL Rijeka
8 i 9. travnja, od 10 do 12 sati
Kontejner, 4. kat

Voditeljice: Petra Šarac i Petra Vučković

Zabavna strana povijesti lutkarstva kroz izvedbu i radionicu!
„Da bismo nešto voljeli, moramo to i poznavati“ osnovni je moto edukativno – umjetničkog projekta Teatromanija koji za cilj ima približiti djeci starijeg osnovnoškolskog uzrasta lutkarsko – kazališnu umjetnost kako bi ju i oni mogli doživjeti kao fenomen koji i njima može biti inspirativan i privlačan. Program se sastoji od izvedbenog i radioničkog dijela; interaktivni izvedbeni moment sadržajno obrađuje kratku povijest kazališta i lutkarstva, a nakon toga slijedi radionički dio u kojem djeca sudjeluju zajedno s glumicama, te kroz igru riječima, asocijacija, pantomime, ponavljaju izdvojene pojmove koje su vidjeli i čuli u izvedbenom dijelu pa kroz vlastitu igru uče o kazalištu.

Godište: 10+
Prijava: propaganda@gkl-rijeka.hr
Rok: 6.4. do 12.00 h
Maksimalan broj: minimalan broj 6 polaznika, maksimalan 10 polaznika
Cijena sudjelovanja 35,00 kn

Duša (Soul, Sjedinjene Američke Države, 2020.)
8. travnja, u 15.00 h (3D)
11. travnja u 18.00 h (3D)

Dvorana, 2. kat

Režija: Pete Docter, Kemp Powers
Scenarij: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers
Uloge:(glasovi): Filip Juričić, Judita Franković Brdar, Dražen Čuček
Animacija: Matt Aspbury. Ian Megibben
Montaža: Kevin Nolting
Glazba: Jonathan Batiste. Trent Reznor, Atticus Ross
Produkcija: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios
Distribucija:Blitz

Trajanje: 107 min

U središtu nove animirane priče iz studija Pixar je Joe, učitelj glazbenog u osnovnoj školi, koji sanja postati jazz glazbenikom. Uoči velikog nastupa koji bi mu mogao donijeti željenu karijeru, Joe doživi nesreću zbog koje se njegova duša odvoji od tijela. Na fantastičnom putu povratka u život pomoći će mu tajanstveni lik ’22’. Novi Pixarov film supotpisuje Pete Docter, zaslužan za neke od ponajboljih ostvarenja proizašlih iz ovog inovativnog filmskog studija (Čudovišta iz ormara, Nebesa, Izvrnuto obrnuto) koji uvijek iznova pomiče granice u svijetu animacije. Duša je dobitnica Zlatnog globusa za najbolji animirani film i najbolju originalnu glazbu, a nominirana je i za nagradu Oscar u tri kategorije – najbolji animirani film, najbolja originalna glazba i najbolji zvuk. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Rezervacije: ulaznice@art-kino.org
Cijena ulaznice: 20 kn

Slavna invazija medvjeda na Siciliju (La fameuse invasion des ours en Sicile, Francuska/Italija, 2019.)
8. travnja, u 18.00 h
10. travnja u 18.00 h

Dvorana, 2. kat

Režija: Lorenzo Mattotti
Scenarij: Thomas Bidegain, Dino Buzzati, Lorenzo Mattotti, Jean-Luc Fromental
Animacija: Antoine Antin, Daniel Coggiola, Toni Mengual, Uriel Mimran, Leonard Ward
Montaža: Nassim Gordji Tehrani, Sophie Reine
Glazba: René Aubry
Produkcija: Prima Linea Productions, France 3 Cinéma, Pathé, Indigo Film , Rai Cinema
Distribucija: Discovery
Trajanje: 82 min

Animirani film u kojem će uživati svi uzrasti, a u kojem pratimo fantastičnu priču susreta i suživota medvjeda i ljudi. Ova fantastična priča započinje u davna vremena dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije. Kada  lovci otmu medvjedića Tonia, sina kralja medvjeda Léoncea, ovaj u nakani da vrati svoga sina i osigura blagostanje svojem narodu, krene u borbu protiv ljudi. Uz moćnu medvjeđu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, ali nažalost uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi. Redatelj filma slavni je talijanski ilustrator i stripaš Lorenzo Mattotti, a nadahnuće za ovaj animirani film pronašao je u istoimenoj priči Dina Buzzatija. Film za sve one koji vole legende i avanture. Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku.

Rezervacije: ulaznice@art-kino.org
Cijena ulaznice: 20 kn

Tvornica snova (Drømmebyggerne, Danska, 2020.)
9. travnja u 15,00 h
Dvorana, 2. kat

Režija: Kim Hagen Jensen, Tonni Zinck
Scenarij: Søren Grinderslev Hansen, Kim Hagen Jensen
Uloge:(glasovi): Amanda Prenkaj, Janko Rakoš, Mia Melcher
Montaža: Rikke Selin
Glazba: Kristian Eidnes Andersen
Produkcija: First Lady Film
Distribucija: Blitz
Trajanje: 81 min

Danska obiteljska animirana avantura Tvornica snova inventivna je, inteligentna i zabavna priča koja prati mladu Minnu čiji se život naglo mijenja kada se u obiteljski dom usele tatina nova zaručnica Helena i njezina kćer Jenny. Poulsestra se pokazuje zlom, i Minna želi da ona ode. No jedne noći u snu Minna otkriva Graditelje snova koji je nauče kako da gradi vlastite sne, ali i snove drugih pa odluči na taj način promijeniti i ponašanje Jenny. Građenje snova drugih ima svoje posljedice kojih Minna postane svjesna kad se polusestra više ne uspije probuditi. Odjednom, pred njom se stvorila velika prepreka: ako želi sačuvati obitelj u stvarnom svijetu, Minna mora spasiti Jenny u njezinim snovima. Nastao prema stvarnom snu animatora Kima Hagena Jensena, Tvornica snova predstavlja ne možda toliko jedinstvenu, ukoliko u obzir uzmemo tematiku snova, koliko neobičnu i zabavnu priču koja se bavi odnosom na relaciji otac-kćer, kao i teškoćama bivanja modernom obitelji.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.
Rezervacije: ulaznice@art-kino.org
Cijena ulaznice: 20 kn

Raya i posljednji zmaj (Raya and the Last Dragon, Sjedinjene Američke Države, 2021.)
9. travnja, u 17.30 h
10. travnja, u 15.00 h
11. travnja u 15,00 h
Dvorana, 2. kat

Režija: Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs, John Ripa
Scenarij: Adele Lim, Qui Nguyen
Uloge:(glasovi): Tara Thaller, Krešimir Mikić, Noa Zelenko
Glazba: James Newton Howard
Produkcija: Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures
Distribucija: Blitz

Trajanje: 114 min

Fantastična avantura Raya i posljednji zmaj nova je animacija proizašla iz Disneyjeve tvornice čarolije, koja je inspirirana kulturama jugoistočne Azije. Davno, u čarobnom gradu Kumandra, ljudi i zmajevi živjeli su zajedno u slozi. No, kada su zle sile poznate kao Druuni postale prijetnja za sve, zmajevi su, žrtvujući sebe, spasili čovječanstvo. Sada, 500 godina kasnije, ta ista čudovišta su se vratila, stoga je na Rayi, neustrašivoj i usamljenoj ratnici, da pronađe posljednjeg zmaja kako bi zauvijek zaustavili Druune. Međutim, tijekom svog putovanja Raya će naučiti da će joj za spas svijeta trebati ipak nešto više od zmajeve magije – neophodno je povjerenje i timski duh prije svega.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.
Rezervacije: ulaznice@art-kino.org
Cijena ulaznice: 20 kn

Sfingina zagonetka
8. travnja, u 18.00 h

Šuma Striborova, 2. kat

Larpovska mitološko-pripovjedačko-kreativna radionica Sfingina zagonetka. Larp je skraćenica za Live Action Role Play, tj. igranje uloga uživo, interaktivni okvir koji, kombinirajući metode improviziranog teatra i psihodrame, sudionicima nudi iskustvo uživljavanja u prethodno osmišljene likove, sa svim njihovim karakternim prednostima i manama u kontroliranom okruženju, prema prethodno osmišljenoj priči.

Godište: 11 – 14
Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor
Rok: 6. 4.
Maksimalan broj: 6

Stripaonica
9. travnja, od 17.30 do 19.30

Šuma Striborova, 2. kat

Kroz rad male škole stripa polaznici radionice upoznaju se s poviješću stripa, njegovim tehnikama, elementima, vrstama, junacima, autorima. Povremena su i gostovanja strip-autora te upoznavanje s njihovim stilovima i tehnikama iz prve ruke.

Godište: 11 – 14
Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor
Rok: 6. 4.
Maksimalan broj: 6

Prime Parole
10. travnja, od 9.30 do 10.15 h (prva grupa) i od 10.15 do 11.00 h (druga grupa)

Šuma Striborova, 2. kat

Mala škola talijanskog jezika za djecu 4-6 godina s laganim predznanjem talijanskog jezika (upravo u tolikoj mjeri da može poslužiti kao dodatna motivacija za nastavak učenja i aktivno sudjelovanje na radionici) i početnike.  Cilj je male škole priprema djece starije predškolske dobi za učenje (drugog) stranog jezika koji bi im mogao biti koristan u svakodnevnoj komunikaciji te njihovom daljnjem školovanju i radu

Godište: 4 – 6
Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor
Rok: 6. 4.
Maksimalan broj: 12 (6 po grupi)

Pssst… Priča!
10. travnja, od 11.00 do 12.00 h

Šuma Striborova, 2. kat

Obiteljsko pričanje/čitanje priče uz vježbe za poticanje razvoja uma, govora, jezika, komunikacije i kreativnih sposobnosti djece od 4 do 6 godina. Uz priču s djecom provode se razne jezične vježbe i vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama.

Godište: 4 – 6
Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor
Rok: 6. 4.
Maksimalan broj: 6 (+ 1 roditelj)

 

Dječja kuća otvara se u petak, 26. ožujka, a od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja biti organizirane vođene ture i obilasci kuće za sve zainteresirane.

Više o budućim programima pratite na mrežnim stranicama Dječje kuće.