Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Prvi Riječki filmski festival

Prvi Riječki filmski festival – RiFF u organizaciji Art-kina održava se od 25. do 29. ožujka 2020. u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture na dvije kult(ur)ne lokacije – u prostorima Art-kina i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Kao i Rijeka 2020 – Luka različitosti, svi su filmovi RiFF-a stavljeni ‘pod isti kišobran’: bez distinkcije filmskih vrsta, rodova i žanrova jer FILM je FILM, a od festivalskih se naslova traži isključivo originalnost, svježina, dinamika, inovativnost, recentnost i, svakako, radikalnost.

Za RiFF nije važno porijeklo filma – otvoren je cijelom svijetu, jedino je bitno da izaziva želju za razgovorom i propitivanjem. Jer Art-kino nije samo mjesto prikazivanja i gledanja filmova, već i rasprave o njima, mjesto obrazovanja, komunikacije i istraživanja umjetnosti pokretnih slika, filmske refleksije i refleksije o filmu. U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala, diskurzivni programi Doba moći RiFF-a tematiziraju i pitanja totalitarizma, moći i straha, s fokusom na sukob između kolektivnog i pojedinačnog, te de:konstruiraju narativne strukture u suodnosu s odabranim naslovima filmskog programa. OKC Palach, prostor koji se i sam rekontekstualizira kroz oživljavanje nezavisne kulturne scene, donosi poseban festivalski i glazbeni program u suradnji s nezavisnom agencijom Distune Promotion.