Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, RiHub, Vijesti

Prvo “Čitanje ispod krošnji stabala”

„Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“ naziv je jednog od projekata Civilnih inicijativa, koji se provodi kroz program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Prvo događanje najavljeno je za ponedjeljak 15. travnja, a održat će se u zgradi riječke Osnovne škole Podmurvice.

Zajednička poveznica događanja su teme Light is life/ Svjetlost je život i Omiljeni likovi i junaci rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu. 

Projekt je odabralo Vijeće građana Rijeke 2020, što znači da se radi o programu kojeg su građani izabrali za građane i na taj način oplemenili kulturni život grada sadržajem kojim su željeli. Grupa građana Mlaka, čiji su članovi mahom djelatnici i učenici riječke Osnovne škole Podmurvice željeli su okupiti knjigoljupce, velike i male, te stvoriti pravu malu vojsku čitača. Krošnje stabala u dvorištu njihove škole tek će postati mjesto događanja inicijative „Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“, kada se pod krošnjama  izgradi sjenica u koju će moći stati dovoljno knjigoljubaca.

Program, kojim se ujedno obilježava i Noć knjige (ove godine nešto malo ranije, zbog školskih praznika) počinje u 17 sati, kada će se održati čak šest jednosatnih radionica. U sklopu događanja održat će se radionica iz kemije “Iskrice o svjetlosti” pod vodstvom  Sanje Čop-Barbarić, zatim radionica “Matematika i ljubav” koje će spojiti Aida Marković Kranjčec te objasniti kako pronaći životnog partnera pomoću matematičkih formula. Tu je i radionica “Pogodi koji sam lik iz bajke?” koju provode Alida Devčić Crnić, Romina Raspor Mohorovičić, Biljana Grbić i Zorica Rendić, zatim radionica “Jer mornar sam Popaj jaaaaa” Željke Milošević i Tatjane Krmpotić, povodom Popajevog 90. rođendana te “Pričaonica za sve i svakoga” Dijane Toljanić namijenjena djeci i odraslima. Nisu zaboravljeni ni likovni entuzijasti, njih očekuje radionica “Hodanjem kroz boju” Tamare Turić na kojoj će polaznici bosonogi moći hodati kroz boju i na taj način naslikati neobičnu i veselu sliku. Nakon radionica, u 18 sati u O.Š. Podmurvice predstavit će se pripovjedačica lutalica Margareta Peršić.

– Kao građanka, ali i kao knjižničarka imala sam veliku želju sudjelovati u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i puno mi znači da je ovaj naš projekt dobio potporu i da ćemo ga realizirati u razdoblju pred nama. Ovo nam je tek prvo događanje, na koje pozivamo i sve one koji nisu učenici ili roditelji djece naše škole, da nam se pridruže. Posebno mi je važno uključivanje djece, koja će i na ovaj način naučiti više o Europskoj prijestolnici kulture i njenom značaju za naš grad, istaknula je voditeljica projekta Alida Devčić Crnić.

„Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“ održavat će se jednom mjesečno do kraja ove godine, a u programu će kao partner sudjelovati i Knjižničarsko društvo Rijeka, koje će tim povodom darovati knjige.

Sva događanja su besplatna i svi su dobrodošli!