Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

[Radionica arpillere] Tkanine sukoba

U srijedu 17. travnja od 10 do 12 sati u Galeriji Principij održat će se radionica pod naslovom „Tkanine sukoba“ na kojoj će kustosica Roberta Bacic predstaviti i kolekciju u kojoj su prve arpillere izradile žene u tijeku traganja za svojim najbližima u vrijeme diktature Pinocheta u Čileu.

Radionicu organizira Documenta u suradnji s Rijeka 2020 – Europskom prijestolnicom kulture i Galerijom Principij. Slijedit će joj radionica za studente i studentice koja će se održati na Filozofskom fakultetu u Rijeci istoga dana u terminu od 14 do 16 sati, u suradnji s Rijeka 2020 – EPK i Odsjekom za kulturalne studije Filozofskog fakulteta. Cijeli program podržava zaklada EVZ.

Radionica prethodi jesenjem postavljanju dvije povezane izložbe u Galeriji Principij (15. rujna 2019.): prva izložba zbirke „Tkanine sukoba“ pri Sveučilištu Ulster koja tematizira teške povrede ljudskih prava, koju su zajednički stvarale žene u vrijeme diktature Pinocheta u Chileu, a kasnije i žene iz Španjolske, Brazila, Argentine, Engleske, Irske, Njemačke, Zimbabvea, Kolumbije, Kanade, Novog Zelanda i Ekvadora. U Rijeci će biti izloženo desetak odabranih radova. Više o zbirci na poveznici.

Druga je izložba „Čuvari žlice“ koja povezuje umjetničke fotografije i sjećanja preživjelih na fašistički logor Kampor na Rabu, najsmrtonosniji među više stotina logora koji je fašistička Italija osnovala na području današnje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Etiopije, Hrvatske, Italije, Makedonije i Srbije. Dodatne informacije dostupne su na poveznici.