Moć klupice puno je veća nego što se čini na prvu, a to će se vidjeti na ovoj jedinstvenoj škurinjskoj radionici na koju stiže i ekipa iz preko 10 europskih zemalja.

U subotu 23.2. od 15 sati na zajedničkom platou i oko garaža u zgradi na adresi Save Jugo Bujkova 44 (ispod MO Škurinje) bit će održan susret „Oklupimo Škurinje“, kolektivna radionica izrade i uređenja jednostavnih klupica prikladnih za uređivanje i zauzimanje prostora ispred zgrade, portuna, na autima zatrpanim pješačkim pločnicima, balkona…

Klupica je u ovom kontekstu više od mjesta za odmor, od tuda i igra riječi s „oklupljivanjem“ – ona određuje što se nalazi oko nje, kako koristimo prostor, što radimo – da li je to čitanje knjiga, časopisa, stripa, prostor druženja i razgovora… Ove konkretne klupice bit će korištene na platou u susjednom parku pri različitim programima narednih mjeseci, a pribavljeni alati za radionicu smatraju se zametkom svojevrsne buduće zbirke alata dostupne svim građanima.

Sudjelovanje na radionici potrebno je prijaviti kroz Google obrazac ovdje.

Radionicu vodi Kreativni atelier Artmašina i kreativke Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Nika Rukavina, a posebna značajka je da će se druženju pridružiti i sudionici programa Actors of Urban Change koji od 21.2. do 24.2. borave u Rijeci.

Riječ je o preko 40 stručnjaka različitog profila iz petnaestak europskih gradova (London, Berlin, Oslo, Valencia, Lecce, Vilnius, Hamburg…) pa je to i jedinstvena prilika za razgovor s prijateljima iz preko 10 europskih zemalja.

Actors of Urban Change je međunarodna mreža dobrih građanskih praksi usmjerena promociji održivog i participativnog razvoja gradova na temelju kulture kao pogonske sile. S ciljem toga potiče se suradnja različitih sektora – javnog, neprofitnog i privatnog. Riječ je o programu financiranom od strane Zaklade Robert Bosch u suradnji s organizacijom MitOst e.V.

Riječka akademija (četvrti susret ove generacije „Actorsa“) posvećena je temi održivosti projekata u svakom pogledu – financijskom, organizacijskom, kadrovskom jer ideja je da svaki od njih nastavi razvoj, utjecaj i nakon završetka programa.

U lokalnom kontekstu bit će postavljeno pitanje riječkog projekta EPK odnosno njegove ostavštine pa će se na javnoj raspravi u petak 22.2. postaviti važno pitanje – što će EPK Rijeci i Riječanima značiti 2030. godine? Koji će biti njegovi dugoročni i pravi plodovi?

Suština programa Actors of Urban Change je vjera da kombinacija strasti, talenta i resursa građana može rješiti izazove s kojima se suočavaju gradovi i naselja.

U projektu „Kultura na balkonu“ kojeg u naselju Škurinje provode Udruga za urbanu regeneraciju „Kuraž“, Gradska knjižnica Rijeka i RIJEKA 2020 sadržani su upravo takvi sastojci te će i cijelo riječko druženje upravo zato biti zaključeno na prikladan način – zajedničkim radom i izgradnjom.

Zato su svi pozvani. Vidimo se!