Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, RiHub, Vijesti

Radionica za starije osobe s oštećenjem sluha – “Čujemo li naše stare?”

U petak, 11.10.2019. u 12h u Klubu Centar (Kružna ulica 5) Udruga matice umirovljenika organizira radionicu Čujemo li naše starijie – Rispekt. Radionica je dio ciklusa programa „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi“ koji je realiziran uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative u okviru projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnica kulture.

Rašireno je vjerovanje da se oštećenje sluha javlja rijetko kod poneke starije osobe. Točno je da osjetljivost sluha starenjem slabi. Česti pratioci oštećenja sluha su potištenost, tjeskoba, ljutitost, usamljenost, socijalna povučenost i izolacija, a svi proizlaze iz novonastalih komunikacijskih uvjeta, kojima se većina osoba koje su izgubile sluh ne može samostalno prilagoditi. Nakon otkrivanja gubitka sluha, osoba je u većoj ili manjoj mjeri suočena s promjenama životnog stila i kvalitete života.

Radionica je namijenjena starijim osobama s oštećenjem sluha, osobama koje su primijetile da gube sluh, imaju slušno pomagalo ili će ga tek dobiti, ali i članovima njihovih obitelji. Na radionici će sudionici dobiti korisne savjete od logopedice Lare Pilepić, a pridružit će joj se predstavnik Bontech-a, Darko Vidović koji će zainteresiranima reći nešto više o slušnih pomagalima, načinu na koji funkcioniraju te kako ih održavati i koristiti.

Druga radionica Rispekt na temu psihološke prilagodbe na gubitak sluha i logopedskog treninga održat će se u 18.10.2019. u 12h u Klubu Centar (Kružna ulica 5).

 

Program se realizira uz potporu našeg sudioničkog programa Civilne inicijative koje provodi RiHub. Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca. Dosad smo kroz sudioničke programe Civilne inicijative i Zeleni val realizirali 22 projekta, aktivirali 28 lokacija u javnom prostoru Grada Rijeke i uključili 1500 ljudi, što provoditelja, što onih koji uživaju u projektima. Sljedeće godine provodimo još 12 novih projekata građanskih inicijativa. I dalje su svi Riječani pozvani uključiti se volonterski u provedbu projekta svojih sugrađana, na e-mail: uključise@rijeka2020.eu ili volonteri@rijeka2020.eu. Više o izabranim projektima saznajte na https://bit.ly/2T6aAG6 i https://bit.ly/2lCbXRm.