Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Raspisan Poziv za predlaganje programa Rijeka 2020 – Luka različitosti / Rijeka 2020 – Port of Diversity

Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke raspisao je Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio programa projekta Rijeka EPK 2020. Odjel je poduzeo niz aktivnosti za pripremu kandidature, među kojima je i izrada koncepta kandidature koji se temelji na temama Rada, Različitosti i Vode objedinjenim u krovnoj temi Luka. Temeljem koncepta kandidature predložen je i slogan kandidature koji glasi:

Rijeka 2020 – Luka različitosti / Rijeka 2020 – Port of Diversity.

U protekla dva mjeseca održan je niz javnih tribina na kojima se govorilo upravo o ovom natječaju, a Odjel je ovaj poziv raspisao slijedom Odluke Gradskoga vijeća Grada Rijeke od 17. travnja 2013. o isticanju kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Zajedno s pojmom Luka, teme Rada, Različitosti i Vode tvore narativ o posebnostima grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke, kako doslovno tako i metaforički. U njima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, poštivanje različitosti, otvorenost za dijalog i suradnju. Neovisno o političkoj volji i demokratskoj tradiciji, ove vrijednosti, dakako, nisu zajamčene jednom zauvijek. Naprotiv, upravo zbog stvarne i stalne opasnosti da budu ugrožene, pogotovo u okolnostima dugotrajne ekonomske krize, valja ih braniti promišljanjem, vrednovanjem i zastupanjem iz umjetničke i kulturne perspektive.

Navedene odrednice Luke, Rada, Različitosti i Vode trebaju poslužiti ne samo kao polazište za priču o našem gradu i njegovoj povezanosti s Europom, već i za postavljanje iznimno važnih i urgentnih pitanja kao što su položaj i budućnost rada i radnika, pitanja rada kao umjetnosti i umjetnosti kao rada, ugroženosti vode kao resursa, propitivanje naše i europske multikulturalnosti i interkulturalnosti i tako dalje.

Želimo od Rijeke stvoriti prostor u kojem će građani imati pristup cijelom spektru naše stvarnosti – povijesnoj baštini i živoj suvremenoj umjetnosti/kulturi, prostor kojeg će odlikovati dinamika, otvorenost, kritički glas te u kojem će kultura imati transformativni učinak – kako na svijest građana, društvene odnose tako i na fizički prostor grada. Želimo vratiti kulturu i kreativnost sa margine u središte svakodnevice, posebice svakodnevice djece i mladih. Želimo program projekta Rijeka EPK 2020 učiniti inovativnim, smionim, provokativnim, promotivnim, s mogućnošću otvaranja mentalnih i prostornih horizonata.

Svoje prijedloge, ali i pitanja vezana uz ovaj Poziv možete uputiti na mail epk2020@rijeka.hr ili na službenoj Facebook stranici. Rok za podnošenje prijedloga programa traje od dana objave do 15. siječnja 2015. godine.

Na ovim poveznicama možete pronaći:

 

DODATNI DOKUMENTI:

Foto: Magdalena Rikanović – Ri Rock Music Box