Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

[Razgovori u RiHubu] Retox: Sjeme kao zalog budućnosti

Prvi proljetni Retox bavi se domaćim sjemenom – u subotu 23.3. u 11 sati u RiHubu kreće predavanje Silvije Kolar-Fodor iz Udruge „Biovrt – u skladu s prirodom“ uz razmjenu sjemena!

Saznat ćemo zašto je sjeme veliki faktor u održivosti i neovisnosti svake obitelji, kao i zajednice u cjelini. Razgovarat ćemo o razlozima zbog čega je važno skupljati sjeme biljaka koje uzgajamo, kako skupiti sjeme glavnih povrtnih vrsti, kako ih čuvati i kako skupiti sjeme u godinama s vremenskim izazovima – kojima sve češće svjedočimo. Silvija će također pokazati načine izdvajanja i skupljanja sjemena, te predstaviti svoju novu knjigu “Vrtlarenje u skladu s prirodom” . Svaki sudionik/ca predavanja dobit će na poklon sjeme povrća iz biovrta.

Nakon predavanja slijedi razmjena sjemenja, na koju se pozivaju svi oni koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima. Budite dio očuvanja naše biološke raznolikosti!
Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge „Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga „U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s 24 sata, Večernjim listom, magazinom Jutarnjeg lista „D&D VRT“, Poljoprivrednim glasnikom, magazinom za život u skladu s prirodom „100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, xn--ekomrea-ixb.org, Sirova hrana.hr… Zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka, čime se bavi od 2006. godine.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Predavanje je besplatno i javno, a prijave za ovaj Retox nisu potrebne.

——

Retox predstavlja razgovorni format koji obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanstvu se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.