Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

(Re)Discovering Europe i Kuhinja najavljuju: premijeru “Gorskih divova”, Performativnu kuhanju, Kazališni buvljak znanja…

Kao dio programskog pravca Kuhinja Europske prijestolnice kulture te projekta (Re)Discovering Europe, 2. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca bit će premjerno izvedena predstava „Gorski divovi” Luigia Pirandella, u režiji Paola Magellija.

Njena je posebnost ta da nastaje kao jedan od prvih europskih projekata koji je ujedinio pet europskih manjinskih kazališta, odnosno u fokusu ima različitost pa je stoga i dio navedenog programskog pravca Rijeke 2020 – EPK, koji se upravo i bavi različitošću (u ovom konkretnom slučaju nacionalnim manjinama) te marginaliziranim i isključenim članovima društva.

Tako na koprodukciji predstave, uz Talijansku dramu HNK Ivana pl. Zajca, rade i njemačko kazalište grada Temišvara (Rumunjska), Slovensko stalno gledališče di Trieste (Italija), Nacionalna institucija Albansko kazalište, Skopje (Makedonija) i Kazalište Kosztolányi Dezső (na mađarskom jeziku), Subotica (Srbija).

Projekt (Re)Discovering Europe uključuje i niz drugih aktivnosti: nekoliko predavanja, Performativno kuhanje nacionalnih kuhinja glumaca koji sudjeluju u predstavi uz razgovor s glumcima, te tzv. Kazališni buvljak znanja.

Prva u nizu edukacija bit će održana već danas, 20. veljače, od 18 sati na adresi Delta 5 i za buduće glumce/ice i studente ostalih odsjeka s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Redatelj predstave „Gorski divovi“ Paolo Magelli održat će radionicu „Glumac u teatru dell’Arte“ u kojoj će se baviti različitim aspektima umjetničkog i društvenog djelovanja Luigija Pirandella, autora drame „Gorski divovi“. Cilj radionice jest ukazati na povijesni i idejno-filozofski kontekst u kojem je nastalo djelo „Gorski divovi“ te otvoriti pitanje kakvim se mogućim interpretacijama ono otvara danas. S obzirom da će osim glumačkih tehnika Magelli povezivati Pirandellovo djelo i trenutna događanja u Europi, te samim time otvoriti „Gorske divove“ novim interpretacijama, jedna od radionica bit će otvorena za studente u Rijeci, ali i u ostalim gradovima koji sudjeluju u projektu – Subotici, Skopju, Trstu i Temišvaru.

Nova sjednica Kazališnog sabora održat će se u subotu, 3. ožujka s početkom u 17 sati na sceni HNK Ivana pl. Zajca, prije predstave “I giganti della montagna / Gorski divovi” u režiji Paola Magellija. Sjednicom će presjedati Lade Čale Feldman, suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku i redovita profesorica na Katedri za teatrologiju i filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema sjednice je “Tko je bila prva Grofica Ilse ili Pirandello i glumica” pa će se na saboru govoriti o fazi Pirandellova stvaralaštva kad u autorov profesionalni život ulazi glumica Marta Abba koja je prva odigrala ulogu Grofice Ilse u predstavi “Gorski divovi”.

Dan kasnije, 4. ožujka, Zajc kuha za svoju publiku. Od 10 do 13 sati ispred konobe Fiume na gradskoj tržnici održava se Performativna kuhinja: kuhat će se nacionalni specijaliteti gostujućih glumaca pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić, a to će biti i prilika da se razgovara s glumcima predstave „Gorski divovi“.
Naime, univerzalnosti kazališnog jezika pandan predstavlja univerzalnost različitih kuhinja – njihova mogućnost da premoste sve barijere nacionalnih jezika i ostvare komunikaciju. Na ovoj premisi razvija se projekt Performative Kitchen: Cooking Diversity koji spaja izvedbenu umjetnost (teatar) i kuhanje. Performative Kitchen: Cooking Divesity projekt je u kojem glumci različitih ansambala – uključenih u predstavu Gorski divovi – u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica) kuhaju za lokalnu zajednicu, te na taj način predstavljaju svoju kulturu. Kuhanje se izvodi uživo, u različitim javnim prostorima, a u njega je aktivno uključena i publika pa cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela. Ovako koncipirana kulinarska sesija završava se zajedničkim objedom glumaca i publike.

Kazališni buvljak znanja neformalna je edukacija u kojoj će zainteresirani članovi publike nakon predstave moći bukirati svojih pola sata s nekim od sudionika produkcije (od glumca/ice, redatelja, inspicijenta, producenta, scenografa, kostimografa i ostalih sudionika) te ga/ju pitati sve što ih zanima. Bit će održana 6. ožujka, u 21:30 u foyeu HNK Ivana pl. Zajca.
Riječ je o nehijerarhijskom prijenosu znanja inspiriranom Rancierovom knjigom „Učitelj neznalica“, bez unaprijed zadanih formata, pri čemu sami sudionici određuju što žele saznati.
Razgovor između zainteresiranih gledatelja i sudionika predstave „Gorski divovi“ zamišljen je u opuštenom ambijentu, “jedan na jedan“ uz čašu vina.

Također, 7. ožujka bit će održano predavanje u ciklusu pod nazivom „Kazalište i novi mediji / kako gledati“. Održat će ga Morana Čale, profesorica talijanske književnosti na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govorit će o političnosti „Divova“ i njihovu mjestu u sklopu Pirandellova opusa. Predavanje počinje u 12 sati, održava se u foayeu HNK Ivana pl. Zajca, izvodi se u suradnji s Odsjekom za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci i na talijanskom jeziku, a ulaz je besplatan.