Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Restaurirane slike braće Klimt spremne za izložbu

Ulja na platnu Gustava i Ernesta Klimta, koja krase interijer HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, obnovljene su i spremne za izložbu najavljenu krajem travnja u Palači šećera.

Kako se približava otvorenje izložbe „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ koncem travnja u Muzeju grada Rijeke, slike predviđene za izlaganje spremne su za oči posjetitelja.

Riječ je o uljima na platnu što krase interijer HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci još od 1885. godine, kada su stigli iz bečke umjetničke radionice u ovdašnje kazališno zdanje. Tri slike nose potpis Gustava Klimta (Sv. Cecilija, Antonije i Kleopatra, te Orfej i Euridika), tri njegova brata Ernsta Klimta (Alegorija kazališne umjetnosti, Genij s trubljom i Genij s košarom cvijeća), a tri suradnika i prijatelja Frantza Matscha (Alegorija ljubavne poezije, Alegorija plesa i Alegorija komične opere).

Druga obnova od 1885. godine

U sklopu priprema za izložbu, na svim su slikama obavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi. To im nije prvi put, ista vrsta zahvata na njima je bila učinjena 1978. kao dio tadašnje obnove riječke kazališne zgrade. Slikama je tada vratio željeni izgled Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Splitu.