Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

[Retox] aMORE festival u gostima

U gostima nam je porečki festival o moru aMORE, upravo u tijeku svog višemjesečnog programa u Poreču i Puli. Razgovor o festivalu održat će se u ponedjeljak, 20.5. s početkom u 18 sati u RiHubu.

Koordinatorica umjetničkog programa Sabina Damiani predstavit će razvoj festivala proteklih godina, suradnje i projekte koji su iz njega proizašli, kao i aktivnosti aktualnog izdanja, započetog 7. svibnja 2019.

Značenje mora i oceana je mnogostruko – mora i oceani pokrivaju preko 70% zemljine površine, a do sada je istraženo manje od 10% tog golemog prostranstva. Ti sustavi su najveći opskrbljivači kisika, izvor su hrane i zdravlja, povezuju svijet putem transportnih i komunikacijskih kanala, te predstavljaju ogroman energetski potencijal. Mora i oceani predstavljaju i nepresušnu umjetničku inspiraciju, prostor su velikih tajni i misterija te ne poznaju nacionale granice.

Na ovom Retoxu saznajemo sve o prvom festivalu koji je u potpunosti posvećen moru. aMORE želi doprinijeti podizanju javne svijest, te poboljšanju odnosa koji lokalna zajednica, posjetitelji i turisti razvijaju i njeguju s morem. Skreće pozornost na okolišni, društveni i kulturni značaj mora, kao i uzroke njihove degradacije ispreplićući umjetnost, kulturu, znanost, nove tehnologije.

Festival se razvija u 3 pravca, aMORE ART, aMORE EDU i aMORE KINO kroz koje se pokušava uključiti što veći broj dionika – publike, partnera i suradnika – te potiče umrežavanje na svim razinama. Interdisciplinaran program usmjeren je na poticanje međusektorske i međunarodne suradnje s naglaskom na održivi razvoj i zaštitu mora, te kreiranje novih kulturno – umjetničkih praksi koje se razvijaju u pravcu povezivanja umjetnosti, znanosti, tehnologije te novih medija.

Predavanje je besplatno i javno, a prijave za ovaj Retox nisu potrebne.

Retox predstavlja razgovorni format koji obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanstvu se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.