Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Revija malih književnosti – Egipat predstavlja se u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020.

U subotu, 30. studenog 2019.g. u 18 sati u Art kinu održat će se predstavljanje Revije malih književnosti – Egipat u sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Program Revije malih književnosti – Egipat:

  • 18h – književni razgovor i čitanje na kojem sudjeluju egipatska autorica Mansoura Ez-Eldin i filmski teoretičar Ahmed Refaat, a moderira Tea Tulić;
  • 20h – projekcija filma “Raj palih anđela” (Osama Fawzy, 1999, 79 min), uz uvod Ahmeda Refaata

Reviju malih književnosti, petnaestu po redu, organizira zagrebačka udruga Kulturtreger / Književni klub Booksa od 28. studenog do 4. prosinca, te se ove godine osim u Zagrebu, održava i u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture, te u Dubrovniku.U sklopu festivala bit će objavljena i antologija suvremene egipatske književnosti imena„Naše trube izazvale su tišinu“. Selekciju autora napravila je Zeina G. Halabi, asistentica na Odsjeku za arapski jezik i književnost na Američkom sveučilištu u Bejrutu, a na Reviju kao zastupljeni autori iz antologije stižu Mansoura Ez-Eldin, Yasser Abdel Latifi Nael el-Toukhy.

Revija malih književnosti književni je festival koji predstavlja mlađu generaciju književnika koji do sad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj,iako su u svojoj domovini poznati i nagrađivani.

Svi razgovori održat će se na engleskom jeziku, bez prijevoda. Filmovi su prevedeni na engleski ili hrvatski jezik.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Revija malih književnosti – Egipat provodi se uz podršku Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 EPK i fonda Kreativna Europa, te u suradnji s Human Rights Film Festivalom, Art kinom Croatia iz Rijeke, Lazaretima – kreativnom četvrti Dubrovnika, Živim ateljeom, Ekonomskom školom Mije Mirkovića iz Rijeke, Gimnazijom Antuna Gustava Matoša iz Samobora, Klasičnom gimnazijom iz Zagreba, Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik i Kulturno informativnim centrom (KIC) iz Zagreba.