Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

RiEPK lov na blago

Za sve ljubitelje boravka u prirodi i avanturiste s GPS-om riječki su geocacheri pripremili malu promociju riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Na nekim starim, ali i nekim novim lokacijama skrivene su kutijice koje smo pomogli napuniti sitnicama, a one upornije čeka još štošta. Ako ste upoznati s geocachingom, već znate što vam je činiti, a ako ste za to prvi put čuli, pročitajte o čemu se radi i pridružite nam se u igri.

Geocaching je moderna, satelitski navođena „igra skrivanja i traženja blaga“. Osnovna ideja je izaći u prirodu s obitelji ili prijateljima, te se dobro zabaviti na putu do određene lokacije. Blago za kojim se traga nije gusarska škrinja puna zlatnika, dragog kamenja i sličnog bogatstva, već skrivena kutija, takozvani „cache“. Ono što se od vas očekuje jest želja za boravkom u prirodi, smisao za avanturu i posjedovanje ručnog GPS uređaja ili pametnog telefona.

Počeci igre sežu u svibanj 2000. godine kada je američka vlada službeno uklonila ograničenu dostupnost GPS satelitima, što je omogućilo veću preciznost GPS uređaja civilnim korisnicima. U samo nekoliko dana GPS zaljubljenici, sakrili su prvi spremnik na području Oregona, na Internetu objavili njegove koordinate te pozvali zainteresirane na pronalaženje. Iako se ideja oko geocachinga razvijala, mijenjala i nadograđivala, cilj je ostao isti: pronaći kutijicu, odnosno spremnik (cache), uzeti i ostaviti neki predmet, potpisati se u dnevnik (logbook), te objaviti pronalazak na službenoj internetskoj stranici (www.geocaching.com)

Kutijice koje su skrivene različitih su veličina i oblika i gotovo se sve razlikuju ponajprije zbog lokacije na kojoj su skrivene, a potom i zbog težine pronalaska.

Geocaching uključuje dvije strane, koje se u jednom trenutku isprepleću. Jedna strana skriva kutijicu bilo gdje na svijetu i označava koordinate zemljopisne dužine i širine pomoću GPS uređaja. Koordinacije i slične informacije vezane za mjesto skrivanja kutije objavljuju se na internetskim stranicama. Za pronalazak skrivene kutije tragači koriste svoje GPS uređaje ili pametne telefone u kombinaciji s hintovima i spoilerima.

Trenutno je u svijetu aktivno preko 6 milijuna tragača za blagom (geocachera) i skriveno je preko 2,5 milijuna kutijica. Kutijice su postavljene na svim kontinentima, a najviše ih je na području Sjeverne Amerike i Europe.

U Hrvatskoj je skriveno oko 2800 kutijica (broj kutijica mijenja se iz dana u dan). U počecima kutijice su uglavnom postavljali turisti već otprije zaluđeni geocachingom, a u posljednje dvije godine polako raste broj geocachera u Hrvatskoj, koji postavljajući kutijice doprinose daljnjem razvoju ove igre. Najviše skrivenih kutijica ima na području grada Zagreba (670), a potom slijedi Primorsko-goranska županija s postavljenih gotovo 600 kutijica. Na užem području grada Rijeke kutijice su skrivene na pedesetak lokacija.Karta cacheva - Kvarner i Istra2

Dobro osmišljena kutijica te pomno odabrana atraktivna lokacija ključ su za uživanje u geocachingu. Za lokacije se uglavnom biraju turistički atraktivne točke, spomenici, ostaci materijalne kulturne baštine, vidikovci, prirodne posebnosti i sl.

Neka od mjesta na kojima su postavljene kutijice u Rijeci su: Trsatska gradina, Principij, Stadion Kantrida, HNK Ivana pl. Zajca, Molo Longo…

I na kraju, kako započeti:

  • Registrirati se na: geocaching.com (osnovna registracija je besplatna i dovoljna za uživanje),
  • U pretraživač unijeti ime mjesta u kojem želite započeti potragu,
  • Klikom na jednu od ponuđenih kutijica otvarate podatke o njoj (težina pronalaska postavljene kutijice, težina terena, kratak opis lokacije…),
  • Podatke prenijeti na GPS uređaj ili pametni telefon,
  • Krenuti u avanturu i uživati…

Ne zaboravite, voljeli bismo da s nama na društvenim mrežama ili mailom podijelite fotke koje nastanu u potrazi za cachevima.