Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

RiHub u konkurenciji za nagradu „Bernardo Bernardi“

Unutarnje uređenje prostora RiHuba, autorica Ane Boljar i Ide Križaj Leko nominirano je za godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata „Bernardo Bernardi“.

Kako su ga opisale same autorice, RiHub je jedna od točaka obnovljene infrastrukture, zamišljena kao epicentar za rad TD-a RIJEKA 2020. U isto vrijeme, ovo je i najbitnije mjesto susreta i upoznavanja građana s projektom Europske prijestolnice kulture te prostor u kojem građani mogu razmjenjivati ideje, družiti se, ostvarivati suradnje i nove kontakte.  – Kao obnovljenu infrastrukturu „od građana – za građane“ koja u sebi nosi toliko jaku vjeru da kultura može promijeniti grad i da događaj može oblikovati arhitekturu, ovaj projekt čini gotovo arhitektonsko-programatskim reliktom u razmjerima Hrvatske, a i šire. Ima nešto prekrasno zanosno i sanjivo studentsko u toj ideji s kojom ovaj grad, kao zadnje utočište stvarno živi, a RiHub pokušava udomiti, istaknule su za portal vizkultura.hr autorice Boljar i Križaj Leko.

RiHub je, između ostalog, i mjesto donošenja važnih odluka za naš grad, zahvaljujući radu Vijeća građana Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Tamo se odlučuje i planira rad projekata prijavljenih za programe Civilnih inicijativa i Zelenog vala, čiji je cilj da se konkretnim akcijama riješe problemi i unaprijede životni uvjeti građana Rijeke, te da se oni uključe u procese donošenja odluka. RiHub, u svjetlu jačanja zajednice, svoja vrata otvara i ostalim potencijalnim partnerima koji trebaju visokokvalitetni prostor za vlastite programe – prezentacije, konferencije i/ili seminare. 

Vratimo se na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini, čije je radove ocjenjivao stručni žiri koji je ovog puta sastavljen od međunarodnih gostiju, a to su Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD), kao i domaćih članova Stručnog savjeta UHA-e, a to su Ana Šverko i Maroje Mrduljaš te Ana Mrđa kao koordinatorica. Na prijave za Godišnju izložbu realizacija arhitekata i arhitektica u 2018. godini pristigla su ukupno 64 autorska rada, koja ćemo moći pogledati baš u Rijeci. 

Naime, godišnja izložba i dodjela Nagrada UHA-e po prvi se put seli izvan Zagreba i dolazi na riječku Deltu. Sve se realizira u koprodukciji s Društvom arhitekata Rijeka (DAR) i DeltaLabom te programskim pravcem Slatko i slano koji je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Otvorenje izložbe, kao i dodjela nagrada, zakazano je za 28.3. u prostoru Zgrade IVEXa na adresi Delta 5, a izložba ostaje otvorena do 28.4.

Kao stanari RiHuba ponosni smo na nominaciju i čestitamo Ani i Idi, s nadom da će nagrada Bernardo Bernardi doći upravo u prostor bivšeg Bernardija, sada RiHuba. Držimo palce!

Foto: Jure Živković