Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Riječani vole Performativnu kuhinju!

Nakon kazališne premijere ”Gorskih divova”, prvog projekta izravne suradnje HNK Ivana pl. Zajca i Rijeke 2020 -EPK (u sklopu programskog pravca Kuhinja), u nedjelju 4. ožujka Riječani su glumce predstave mogli upoznati i kroz njihovo kulinarsko umijeće, na događanju pod nazivom Performativna kuhinja.

S dasaka koje život znače glumci Talijanske drame riječkog HNK, Njemačkog kazališta grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskog stalnog kazališta u Trstu (Italija), Nacionalne institucije Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskog kazališta Kosztolanyi Dezso iz Subotice (Srbija), „premjestili“ su se u kuhinju konobe Fiume gdje su za svoju publiku kuhali nekoliko nacionalnih jela.

Hrana se pripremala u okviru projekta Rediscovering Europe/Ponovno otkrivanje Europe, pa su slučajni i namjerni posjetitelji imali priliku kušati slovensku jotu, mađarski gulaš, talijansku paštu, njemačke šnicle u saftu, slatko koljivo i albanske polpete od povrća. Kuhanje se odvijalo od ranih jutarnjih sati pod budnim okom chefice Srđane Jevtić koja je kuhanje komentirala sljedećim riječima:

Glumci su sjajni! Ovo mi je super iskustvo. Ugodno su me iznenadili, gluma i kuhanje su posve različite stvari, ali njima ide dobro i jedno i drugo, kuhali su uz pjesmu i veselje. Oni su se najviše pripremali za predstavu, a oko kuhanja su se dobro organizirali: oni koji nisu tako dobri u kuhanju bili su pomoćni kuhari, sjeckali su povrće i radili ostale zadatke.

Glumica Doroteja Nadrah iz Slovenskog stalnog kazališta u Trstu kuhala je jotu.

Ovo je tradicionalno jelo, jota je poznata i kod vas u Hrvatskoj, jedina razlika je što se u našem receptu umjesto kiselog kupusa nalazi kisela repa – otkrila nam je.

Jedini slatkiš koji se našao na stolu bilo je koljivo koje je pripremila Silvia Török iz Njemačkog kazališta grada Temišvara.

To se jelo priprema na sprovodima, u čast onih koji više nisu s nama, i potječe iz pravoslavne tradicije. Koljivo možda ima tužnu povijest, ali je jako ukusno! Klasični recept sam poboljšala nekim svojim dodacima, unutra su med, lješnjaci, vanilija i citrusi – kazala je Silvija.

Giuseppe Nicodemo, Valentina Banci i Mauro Malinverno iz Anambla Talijanske drama HNK Zajc pripremali su paštu s patlidžanima i šalšom.

Da je performativno kuhanje uspjelo najbolje govori to da su se plate s hranom ispraznile čak sat vremena prije službenog kraja događanja. Dovršavajući pijat s mađarskim gulašom, dojmove o ovom događaju s nama je podijelio sugrađanin Mirko koji je iskoristio priliku i zahvalio se Hrvatskom narodnom kazalištu na ovom potezu.

Vjerni sam posjetitelj kazališta, pune 63 godine. Mislim da imam najviše staža u publici. Osjećam se blisko s kazalištem, a evo danas i s glumcima. Divni su, hvala vam, hvala kazalištu! – poručio je gospodin Mirko.

Predstava ”Gorski divovi” nakon Rijeke igrat će i u Trstu, Temišvaru, Skoplju i Subotici, a glumci će za lokalne zajednice kuhati svoja nacionalna jela jer je hrana, bez sumnje, univerzalni jezik.