Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Izvan pravaca, Vijesti

Riječki karneval- peto godišnje doba

Ove godine Riječki karneval trajat će gotovo dva mjeseca. Slijedi mnoštvo maškaranih zabava, pjesme i plesa, sportskih i gastro događanja…

U mjestima i općinama riječkog prstena maškarano ludilo započelo je odmah nakon blagdana Sveta Tri kralja, a u Rijeci peto godišnje doba otpočinje tradicionalno podizanjem Pusta na Antonju 17. siječnja. Na medijskoj konfernciji u Salonu Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Meštar Toni i  regionalni direktor prodaje Zagrebačke pivovare Vladislav Šipka najavili su karnevalski program.

Gradonačelnik je rekao kako će 34. Riječki karneval ove godine biti nešto duži, “puno više veselja za one koji ga vole, a više strpljenja za one koji ga ne vole toliko”, zaključio je gradonačelnik. Kao i svake godine, pripremljen je raznolik i bogat karnevalski program, koji započinje 20. siječnja izborom nove kraljice Karnevala u Dvorani mladosti i simboličnom primopredajom ključa Grada. Slijedi sada već tradicionalan Carnival Snowboard Session na Gatu Karoline Riječke 4. veljače te dan nakon izbor princa i princeze u Tower centru Rijeka. Neizostavan dio je i Maškarani auto rally Pariz- Bakar u subotu 11. veljače.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Riječki karneval velik i važan dio projekta Europske prijestolnice kulture: “Cijeli program projekta 2020. godine započinje Karnevalom kao jednim u nizu velikih događanja”, dodao je Obersnel. Već ove godine EPK Rijeka 2020 priprema manji karnevalski događaj koje će se održati 11. veljače u pasažu Križanićeve ulice, a radi se o gastro-umjetničko-zabavnoj manifestaciji koja će uključiti nekoliko suradnji, pa i one međunarodne. Detalji manifestacije bit će objavljeni naknadno.

Cjelokupan program Riječkog karnevala 2017. dostupan je na internet stranici Karnevala te stranicama Turističke zajednice. 

Ex port Delta je i ove godine glavni koncertni centar uz Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom u sklopu kojih će nastupiti Jole, S.A.R.S., Jelena Rozga, a završava se Carnival DJ Session partyjem, najavio je regionalni direktor prodaje Zagrebačke pivovare za regiju Istra i Kvarner Vladislav Šipka.

Najavljeno je nekoliko humanitarnih akcija – uz veliki Humanitarni karnevalski bal tu je i humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, karaoke i pidžama party u organzaciji K.U. Čiket i ove godine imaju humanitarni predznak, a održat će se i tradicionalno dobrovoljno davanje krvi.

I na koncu, ono po čemu je Riječki karneval poseban jesu dvije velike karnevalske povorke na Korzu, dječja 18. veljače te ona spektakularna Međunarodna karnevalska povorka 26. veljače. Prijave za obje povorke otvorene su do 15. siječnja, online putem službene stranice Karnevala. I u ovogodišnjoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci očekuje se oko 100 karnevalskih skupina sa više od 10.000 sudionika i 100-tinjak tisuća posjetitelja.