Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Kulturna diplomacija, Vijesti

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture na završnoj STEPS konferenciji u Strasbourgu

U utorak 13. studenog u Vijeću Europe u Strasbourgu održala se završna konferencija projekta STEPS – Pass it on na temu uloge kulturne baštine u poboljšanju kohezije zajednice. Na konferenciji je sudjelovala i delegacija iz Rijeke sastavljena od predstavnika RIJEKA 2020 d.o.o. i predstavnika susjedstava Drenova i Gomirje, kao dijela programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Drenova i Gomirje dva su susjedstva koja su uz Kastav, Cres i Novi Vinodolski sudjelovala u STEPS-u te su na konferenciji predstavili svoja iskustva u projektu. Riječ je o zajedničkom pilot projektu Vijeća Europe i Europske Unije, koji za cilj ima izgradnju i jačanje zajednica, promicanje solidarnosti i dijaloga i međusobno razumijevanje između različitih zajednica, a temeljeno na sudjelovanju onih koji čine te iste zajednice.

STEPS – Pass it on ili Šalji dalje u isto se vrijeme održavao u Rijeci i Lisabonu, a kroz njega su zajednice bile uključene u mapiranje povijesnih kulturnih, gospodarskih, društvenih i ostalih znamenitosti, pod stručnim vodstvom organizacija Ubiqa i Restart kao i uz pomoć studenata Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Kao rezultat aktivnosti u sklopu STEPS-a, prošli je tjedan u Strasbourgu postavljena i izložba, a sve u sklopu završetka hrvatskog predsjedavanja Ministarskim odborom Vijeća Europe. Cjelokupni kulturni program predstavljen je u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.