Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u Beogradu predstavlja umjetnički program na tri lokacije

Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture od 14. do 22. ožujka 2019. predstavlja se u Beogradu.

Projekt će predstaviti programski pravac Kuhinja koji je osmislio poseban umjetnički program kroz tri identitetske teme: brodogradnju, muziku i gastronomiju, a predstavljanja će se održati na tri beogradske lokacije – u Kulturnom centru Beograda, KC Gradu i Elektropioniru.

Kuhinja je platforma za suočavanje s traumatičnim iskustvima suvremenih i povijesnih migracija koje razvijaju i mijenjaju kulturne specifičnosti svjetskih zajednica, a njeni programi obuhvaćaju različita područja kulturnog i društvenog djelovanja (glazbu, književnost, audio-vizualne djelatnosti, inovativne umjetničke i kulturne prakse, gastronomiju).

Raspored događanja Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u Beogradu

ČETVRTAK, 14.3.
12 sati // Kulturni centar Beograda // Predstavljanje projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
19 sati // Galerija Poodrum // Izložba „Minuta šutnje“ Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića i Slide show – Odnosi brodova i šampanjaca – Petar Trinajstić

Otvorenje izložbe „Minuta šutnje“ Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića
Minuta šutnje koautorski je projekt dvoje video umjetnika iz Rijeke i Splita, Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića. Nastajao je u periodu od 2012. do 2013. snimanjem na terenu, u brodogradilištima 3. Maj i Brodosplit te kroz suradnju sa samim radnicima. Audio i video materijali sa lokacija splitskog i riječkog brodogradilišta, montirani su u više-kanalnu instalaciju, koja se u galerijskom prostoru proteže kroz osam zvučnih i pet video kanala.
Minuta šutnje propituje kako se individualne radne vrijednosti prevode u lokalnu tradiciju i produkciju koja je u direktnom odnosu s nacionalnim ili globalnim ekonomijama. Iza aktualne ekonomsko-političke teme privatiziranja brodogradilišta ili kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, stoji društveno marginaliziran, intenzivan rad kojem su izloženi radnici u toku proizvodnje. Stoga su u prvom planu ljudi, njihovo kretanje, oblikovanje prostora, njihove radnje i geste. Namjera projekta je usmjeravanje pozornosti na specifične vještine, individualne napore i radne procese, koji sačinjavaju čitavu tradiciju, a ostaju previđeni u kontekstu šire javne polemike o sudbini danas već rizično ugrožene brodogradnje u cijeloj regiji. Crvena nit projekta sugerirana samim naslovom naznačuje teme krhkosti identiteta, egzistencijalne i ekonomske neizvjesnosti, diktiranom privatizacijom društvenih resursa izazvane post-tranzicijske pustoši, odraza situacije koja zadire šire od lokalne problematike.

Slide show – Odnosi brodova i šampanjaca – Petar Trinajstić
Projekcija fotografija zlatnog doba riječke industrije Petra Trinajstića – jednog od najproduktivnijih fotografa-kroničara Rijeke koji je svoj radni vijek proveo u brodogradilištu 3. Maj. Zabilježenu proizvodnja i porinuća brodova svojim foto-zapisima, izborom motiva, kuta gledanja, eksponiranja središnje teme i jedinstvenim, neponovljivim izborom trenutka, slikarski nadahnuto ponire duboko iza površine viđenoga. Trinajstićeve fotografije s lakoćom izlaze iz okvira dokumentarnosti i protežu se u sjećanja i vizije. Ponekad predmnijeva i komentar (duhoviti, sjetni, sarkastični) ili aludira na neke slične ranije viđene interpretacije istoga prostora.

PONEDJELJAK, 18.3.
19 sati // KC Grad // Delikatesni ponedjeljak: Večera s umjetnikom
20 sati // KC Grad // Interaktivna izložba “Ponesi jedno od djela kući”( 18.-21.3), Cesare Pietroiusti

Delikatesni ponedjeljak: Večera s umjetnikom
Međunarodni konceptualni vizualni umjetnik Tomislav Brajnović u suradnji s glazbenikom Igorom Anjolijem pozivaju Beograđane u Rijeku “Bakalarom na žlicu” i “Kobasicama sušenim na buri u kiselom kupusu”, tipičnim radničkim primorskim jelima koja će biti kuhana i ponuđena u pokušaju razbijanja umjetničke pretenzije i formalnosti – u direktnom  kontaktu s publikom – starim i novim prijateljima.
Tomislav Brajnović dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. 2007. osnovao je i vodi projekt-galeriju Studio Golo Brdo. Umjetnički rad ovog beskompromisnog autora uvijek je društveno-angažirani komentar suvremene situacije. Za beogradsku publiku rekreira svoj koncept Večere s umjetnikom. Ne brinite se, nije konceptuala, Brajnović i Anjoli će doslovno kuhati.

Izložba „Ponesi jedno od umjetničkih djela kući“
Prijelazni posjed rad je konceptualnog talijanskog umjetnika Cesarea Pietroiustija koji je u produkciji riječke Galerije SIZ proizveo 500 djela izrađenih u tehnici ulje INA Delta 5 i hrđa brodogradilišta 3. MAJ-a na papiru, a koje će posjetitelji i ljubitelji umjetnosti moći besplatno ponijeti kući. Djela su unikatna, numerirana i potpisana, a posjedovanje istih određeno je ograničenjima koja je postavio umjetnik.
Cesare Pietroiusti rođen je u Rimu 1955. godine. Suosnivač je Artist-run prostora „Jartrakor“ u Rimu, kao i časopisa „Rivista di Psicologia dell’Arte“ (1979-1984). Jedan je od koordinatora projekata „Oreste“ (1997-2001). Bio je suosnivač programa „Nomads & Residents“ u New Yorku. Predavao je i vodio umjetnički laboratorij na arhitektonskom univerzitetu IUAV u Veneciji. Pokretač je mnogih platformi i umjetničkih zajednica za alternativnu umjetničku produkciju i dijeljenje znanja.

SRIJEDA, 20.3.
19 sati // KC Grad // Filmski program, tribina i slušaonica

Filmovi: Tito u Kraljevici, Godine hrđe, Bauk
Tribina: Andrej Korovljev i Ivan Salatić
Slušaonica Ri Rock – DJ LIČO

Kad se “živjeti ne mora, a ploviti mora”, tada se i brodove na Jadranu sigurno graditi mora. Prikazivanjem filmova “Tito u Kraljevici” beogradskog i riječkog redatelja Nikole Lorencina, “Godine hrđe” Andreja Korovljeva, i “Bauk” Ibre Hasanovića, uz popratni razgovor s autorima Andrejem Korovljevim i Ivanom Salatićem u KC Grad govoriti ćemo o gorućoj temi odustajanja od brodogradnje – najvažnije regionalne gospodarske grane koja je utkana u povijest mediteranskih društava. Što je utjecalo na krizu u brodogradnji i kako ona djeluje na ekonomske i klasne odnose u našim društvima pokušati ćemo objasniti ovim programom.
Nikola Lorencin, Tito u Kraljevici –  1975. Trajanje 16 minuta, Film 16mm/ color/ ton. Redatelj: Nikola Lorencin, kamera: Ervin Debeuc, suradnici na filmu: Vlado Kauzlarić, Josip Brnčić, Ivo Laurenčić, Petar Aranđelović, Dušan Alekši, Dajana Bauman, Viktor Penezić, Dario Ottaviani i Mihael Sobolovski. Dokumentarni film o Titovom brodogradilištu u Kraljevici kod Rijeke kroz razgovore s radnicima i onima koji su sreli Tita u vrijeme njegovog rada u brodogradilištu iz današnjeg rakursa vrlo nam jasno prikazuje ponavljanje povijesti. Govori se o krizi kapitalističke brodogradnje krajem dvadesetih godina, stečaju brodogradilišta, štrajkovima i revolucionarnoj borbi sindikata.
Andrej Korovljev, Godine Hrđe – 2000. Trajanje 36 minuta – Dokumentarac o katastrofalnim uvjetima rada u pulskom brodogradilištu Uljanik i beskrupuloznom iskorištavanju radnika pod krinkom privatizacije. Priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog  brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.
Ibro Hasanović, Bauk (Spectre) – 2013. Trajanje 7 minuta – Eksperimentalni film o odnosu industrijalizacije i modernizma kroz priču o “bauku” napuštenog Titovog broda Galeba koji se nalazi u Rijeci.

Tribina „A brodovi plove“ – razgovor s Andrejem Korovljevim i Ivanom Salatićem
O ulozi umjetnosti i filma u procesu dekonstruiranja ideoloških paradigmi regionalnog ortačkog kapitalističkog modela, kao i o kronici privatizacijskih procesa beskrajne tranzicije zemalja sljednica bivše SFRJ govoriti će Andrej Korovljev i Ivan Salatić – autor zapaženog filma Ti imaš noć koji se bavi upravo utjecajem devastirajuće privatizacijske ekonomije koja je dovela do izumiranja nekadašnjih industrijskih divova (poput brodogradilišta) posljedica čega je poražavajući rast siromaštva u društvima Jadranske regije.

Ri Rock slušaonica – DJ Vanja Kauzlarić Ličo
Ri Rock festival ove godine slavi svoj četrdeseti rođendan i najstarija je glazbeno – kulturna manifestacije tog tipa u Hrvatskoj, koja se još od 1979. godine tradicionalno održava u Rijeci. Godine 2006. osnovana je istoimena udruga Ri Rock koja svojim poznatim kulturnim i društvenim aktivnostima, manifestacijama, festivalima, glazbenim radionicama, projektima i stalnim programima nudi neophodnu alternativu konzumerističkoj kulturi, i nastoji drugačijim stavom i načinom zadovoljiti potrebe i interese omladine, omogućiti im afirmaciju u društvu, osnažiti scenu te potaknuti njihovu uključenost u urbanu glazbenu kulturu na lokalnom i međunarodnom nivou.

ČETVRTAK, 21.3.
17-18 sati // Kulturni centar Beograda – Galerija Podroom // Vodstvo po izložbi Minuta šutnje
21 sat // Elektropionir // Kontakt konferencija/festival i koncert za fanove – FIT (RI)

Kontakt konferencija/festival i koncert za fanove – FIT (RI)
Trauma, pa puzajuća normalizacija regionalnih odnosa ovom je prilikom utjecala je na odabir grupe Fit kao simbola iracionalnosti odbacivanja nerazdvojivih kulturnih veza južnoslavenskih naroda u turbolentnim devedesetima. Grupa koja je sredinom i drugim dijelom osamdesetih širila svoj krug publike zaraznim pop stvarima, još i danas predstavlja jedan od najuspješnijih izvoznih proizvoda riječke scene na regionalnom tržištu. Ne bojeći se sintagme ’komercijalno’, u to vrijeme posebno omražene među drugim i trećim valom riječkih punk i srodnih alternativnih grupa, Fit se na jugoslavensko tržište probijao utabanim putevima popa, naglašenog čvrstim gitarskim zvukom i solidnim pjevnim tekstovima. Grupu su uz Miru Teševića – zaduženog ujedno i za tekstove, te Zorka Opačića – autora glazbe, činili pjevač Davor Lukas-Bajo, te bubnjar Dean Benzia. Suprotno mnogim generacijskim kolegama muzičarima, Fit je tih godina uspio izdati dva albuma, “Uz Rijeku” (1988.) i “Daj mi ruku” (1989.) s kojih publika i danas pamti hitove “Mačka”, “Rijeka” ili pak “Zvoni telefon” i “Zaboravit ću sve”. Album “Uz Rijeku” producirao je Milan Mladenović, vođa kultnog benda Ekatarina Velika, na kojem je i svirao gitare zajedno sa Zvonkom Đukićem – Đuletom pokretačem danas vrlo popularne beogradske grupe Van Gogh.

PETAK, 22.3.
23 sata // KC Grad // Mile voli disko

Mile Voli Disko je plejlista, serija žurki, a neki bi se usudili reći i brend. “Guilty pleasure” Elektraninog miljenika Mileta Hunda, lista underground disko hitova kasnih 70ih i ranih 80ih godina. Mile Voli Disko je nastao 2011. godine u klubu Discordia u Rijeci kao nastavak dvogodišnjih Mishu Mitsubishu disko-funk žurki i odlične suradnje sa gospodinom Smeđim Šećerom.