Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Furioza, Kuhinja različitosti, Vijesti

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu Ciklusa Furioza po prvi puta u Rijeku dovodi Annu Calvi

Anna Calvi će u Rijeci prvi puta nastupiti u sklopu Ciklusa Furioza u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u četvrtak 23.5.2019. u 20 sati u prostoru predivnog perivoja Guvernerove palače (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka).

Ciklus Furioza na iznimnim riječkim lokacijama predstavlja glazbu koju stvaraju žene, glazbenice koje pomiču granice, izazivaju žanrove te grade nove, uzbudljive glazbene svjetove. U okviru Furioze u Rijeci su do sada nastupile Punčke, Ana Antonova, Brutus, Chelsea Wolfe, Inga Mauer i Rrose.

Prepoznata kao emotivna kantautorica, virtuozna gitaristica i fascinantna izvođačica, već od 2011. godine kada se pojavila na sceni, neprocjenjivi je dio britanske glazbene industrije. Oba njezina albuma, istoimeni prvijenac te nasljednik “One Breath” iz 2013. godine, zaradili su nominacije za britansku glazbenu nagradu Mercury, dok joj je prvi album donio i nominaciju za nagradu BRIT za najbolju novu izvođačicu. Dosad je surađivala s velikim imenima poput Briana Ena i Marianne Faithful te s Davidom Byrneom s kojim je izdala album obrada Strange Weather 2014. godine. Pod palicom Roberta Wilsona 2017. godine je skladala glazbu za operu The Sandman.

U Rijeku Anna Calvi dolazi promovirati svoj treći album “Hunter”. Album je to iskonskih perkusija, neobuzdanih gitara i izvanrednog lirizma kojim Calvi svoje glasovne i gitarističke ekspresije razvija van granica svega što je prije radila za koji sama kaže: Oduvijek mi se sviđala ideja međuigre mojeg glasa s gitarom, to sam htjela dalje razvijati i zaista izraziti osjećaj slobode. Calvi je bilo važno da album bude ranjiv koliko je i snažan; lijep koliko je i grub; da govori o lovini koliko i o lovcu. No, istovremeno pazi da te osobine ne odredi kao „muške“ ili „ženske“ – cijela je poanta da jedna osoba, kojeg god roda, može biti što god poželi. Snaga je u samom kontrastu; u načinu na koji se kreće među tim ekstremima, zahvaljujući čemu zvuči slobodnije nego ikad.

Ciklus Furioza osmišljen je u sklopu programskog pravca Kuhinja koji djeluje u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a bavi se prvenstveno manjinama i migracijama. Programi Kuhinje obuhvaćaju različita područja kulturnog i društvenog djelovanja (glazbu, književnost, audio-vizualne djelatnosti, inovativne umjetničke i kulturne prakse, gastronomiju, nogomet). Koncertom Anne Calvi, programski pravac Kuhinja podržava Festival queer i feminističke kulture Smoqua.

Ulaznice
Ulaznice su dostupne po promotivnoj cijeni od 100 kuna do 21. travnja. Redovna cijena ulaznice je 120 kuna do 22. svibnja, dok će na dan koncerta ulaznica koštati 140 kuna.

Prodajna mjesta:
Dallas Music shop Rijeka
Entrio sustav

Službeni Facebook event
Anna Calvi Facebook
Anna Calvi web