Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Rijeka povezala Hrvatsku i Egipat ovog vikenda

U sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti Europske prijestolnice kulture, a u organizaciji zagrebačke udruge Kulturtreger/Književni klub Booksa, u Mini Art kinu je održan festival Revija malih književnosti koja je ove godine predstavila književnost Egipta.

Program je započeo književnim razgovorom s egipatskom autoricom Mansourom Ez-Eldinkoji je moderirala Tea Tulić.

„Pisanje je moj način izražavanja i razumijevanja svijeta koji me okružuje. Iako se u svom pisanju dotičem političkog stanja u zemlji, pisala sam i o Egipatskoj revoluciji, ne volim da me se opisuje kao političku aktivisticu ili feministicu, ja sam prije svega književnica“

, istaknula je Ez-Eldin.

Dodala je kako živimo u svijetu  punom zidova i barijera i kako nam je potrebno graditi mostove koji će nas spajati, a njoj je pisanje upravo to – most prema ljudima, prema čitateljima.

„Vjerujem da smo svi mi vrlo slični, neovisno iz kojeg djela svijeta dolazimo i ne prihvaćam ideju da gledamo jedni druge kroz prizmu Drugosti“

, zaključila je Ez Eldin.

Revija malih književnosti, književni je festival koji predstavlja mlađu generaciju književnika koji do sada nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, iako su u svojoj domovini poznati i nagrađivani autori.

„Revija malih književnosti predstavlja takozvane male jezike i male književnosti koje teško pronalaze put do globalnog čitateljskog tržišta, pa tako i do hrvatskog i to je jedan od razloga zašto se ovaj program dobro uklopio u naš programski pravac“

, istaknula je voditeljica programskog pravca Kuhinja različitosti Europske prijestolnice kulture, Lela Vujanić.

„2017. godine u fokusu festivala je bila književnost Sjedinjenih država Levanta, prošle smo se godine bavili književnosti Magreba. Sve su to zemlje koje su prolazile kroz razna politička previranja i konflikte kako u svojoj povijesti tako i u današnjem vremenu. Poveznica tih zemalja s Rijekom je upravo ta povijesna komponenta ako uzmemo u obzir da je Rijeka u nešto manje od 100 godina bila pod vladavinom šest različitih država. Revija malih književnosti i u 2020. godini priprema sjajan program, bavit ćemo se arapskim Mediteranom i to kroz prizmu književnosti, naravno, ali i aktivizma“

, objasnila je Vujanić.

U sklopu festivala koji se organizira u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, objavljena je i antologija suvremene egipatske književnostiNaše trube izazvale su tišinu. Selekciju autora napravila je Zeina G. Halabi, asistentica na Odsjeku za arapski jezik i književnost na Američkom sveučilištu u Bejrutu.

Nakon književnog razgovora s Mansourom Ez-Eldin, također u Mini Art kinu, održana je i projekcija filma Raj palih anđelakojeg je odabrao filmski kurator Ahmed Refaata.

Revija malih književnosti – Egipat provodi se uz nacionalnu podršku Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 EPK i fonda Kreativna Europa, te u suradnji s Human Rights Film Festivalom, Art kinom Croatia iz Rijeke, Lazaretima – kreativnom četvrti Dubrovnik, Živim ateljeom, Ekonomskom školom Mije Mirkovića iz Rijeke, Gimnazijom Antuna Gustava Matoša iz Samobora, Klasičnom gimnazijom iz Zagreba, Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik i Kulturno informativnim centrom (KIC) iz Zagreba.