Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Rijeka se priprema za senzorno kazalište: riječki glumci-lutkari na edukaciji u Galwayu

Još se jednom spajaju Rijeka i irski Galway, dvije Europske prijestolnice kulture koje će ovu titulu ponijeti 2020. godine. U okviru programa Rijeke 2020, glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka otputovali su u Galway na radionicu senzornog kazališta, koja uključuje predavanja, ali i praktični rad s umjetnicima i djecom. Ovaj susret ideja je organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020.

Edukacija na kojoj sudjeluju riječki lutkari – Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković podloga je za buduće senzorno kazalište, namijenjeno djeci s različitim poteškoćama u razvoju, a koje će djelovati u sklopu programa Dječja kuće Rijeke 2020, u ciglenoj kući kompleksa Benčić, u kojoj građevinski radovi – samo što nisu krenuli. Ovoga puta, edukacija koju pohađaju stavlja fokus na rad s djecom različitog spektra autizma.

Ovo nije prva suradnja riječkog kazališta lutaka s parterima iz Galwaya. Naime, prošlo ljeto na festival Tobogan bila je pozvana umjetnička terapeutkinja Phillida Eves koja je održala radionice za djecu, roditelje, odgajatelje, pedagoge i učitelje upravo na temu senzornog kazališta. Ondje su djeca s roditeljima mogla izrađivati različite jednostavne senzoričke alate i predmete te se okušati u igri s njima. Obje su radionice bile vrlo tražene i odlično posjećene!

Ideja je da kroz radionice za djecu i obitelji te odgajatelje, kao i kroz različite interaktivne kazališne predstave malih formi u kojoj sudjeluju i djeca, predstavimo ovu u posebnu i u svijetu već razvijenu kazališnu formu koja do sada nije bila prisutna na hrvatskoj kazališnoj sceni za djecu. Radi se o tzv. senzornom kazalištu posvećenom upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti. Unutar programskog pravca Dječja kuća Europske prijestolnice kulture, želja nam je educirati umjetnike Gradskog kazališta lutaka za direktan rad s djecom s različitim poteškoćama u razvoju, a kako je irski grad Galway također Europska prijestolnica kulture 2020. godine, odlučili smo udružiti snage u ovom jedinstvenom projektu, objasnila je ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Projekt „Hear Our Voice“ ujedinjuje multisenzorno kazalište i umjetnost te dokumentarni film kako bi se u zajednicu uključio što veći broj različitih ljudi, a GAP je angažirao Tima Webba, suosnivača i bivšeg umjetničkog ravnatelja poznatog kazališta Oily Cart iz Velike Britanije s velikim iskustvom u području senzornog kazališta, za održavanje četverodnevne radionice multisenzornog kazališta i umjetnosti.

Redoviti i uvijek rado viđeni gledatelji predstava u GKL-ovom repertoaru su često i djeca Centra za odgoj i obrazovanje koji predstave uvijek prate zajedno sa svojim vršnjacima iz vrtića i škola, no u programima Senzornog kazališta radit ćemo i surađivati upravo zajedno za djecu s različitim poteškoćama u razvoju. Želja nam je nakon ove radionice dogovoriti daljnju suradnju GKL Rijeka i Dječje kuće s timom Galway2020, GAP-om, kazalištem Oily Cart te redateljem Tim Webbom, pa se tako nadamo u 2020. godini ostvariti daljnje radionice multisenzornog kazališta u Rijeci s mogućnošću koprodukcije manje kazališne predstave, zaključila je Lupi Alvir.