Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

RoUm Rijeka umjetnička kolonija okupit će majstore, zanatlije, umjetnike i stručnjake da iz otpada stvore – ukrase za dom!

U okviru programskog pravca Kuhinja, koji se bavi manjinama i migracijama, u Rijeci se od 11. do 21. lipnja događa umjetnička kolonija – RoUm Rijeka.

U Rijeci će se okupiti domaći i strani majstori, zanatlije, umjetnici i stručnjaci kako bi iz otpada stvorili jedinstvene predmete primijenjene umjetnosti za uređenje doma. Sudionici će se baviti inkluzivnim dizajnom stvarajući predmete u suradnji s građanima, romskom zajednicom te u interakciji s lokalnim okolišem kroz korištenje postojećih i odbačenih stvari.

Projekt provodi RoUm – socijalno poduzetništvo koje okuplja umjetnike i pripadnike romske zajednice kako bi zajedno stvarali te uz njihovu pomoć spašavali odbačene stvari čije priče bilježi i koje potom prodaje u svrhu održavanja rada poduzeća.

Umjetnička kolonija kreće s kampanjom “Ružno datče” kojom se poziva građane Rijeke da doniraju svoje najružnije stvari kako bismo ih preuredili, a koja traje do 11.6.2018.

 

U sklopu umjetničke kolonije održat će se:

● Proizvodnja iz drva i metala (11-16.6. od 9 do 16 sati)
○ Voditelj – Milan Mitrović
○ Umjetnici Igor Lenart, Morana Stinčić, Denis Erdelji, Nina Rukavina i Meike Staats, Muzej moderne i suvremen umjetnosti

● Proizvodnja iz tekstila (16-18.6. 0d 9 do 16 sati)
○ Voditeljica – Jagoda Novak
○ Dizajnerice: Tajči Čikada, Iva Šamanić

● Predstavljanje RoUma (15.6. od 18 sati, Ciklus Furioza/Delta otvoreno, Delta 5/II)

● Radionica digitalno pričanje priča o predmetima (16-21.6 od 11 do 16 sati), OŠ Fran Krsto Frankopan, Brod na Kupi)
○ Voditelj – Siniša Musić
○ Predavačica: Nadia Berg
Umjetnička kolonija završit će okruglim stolom na visokoj razini “Inkluzivan dizajn u Rijeci i iz Rijeke” koji će se održati, uz izložbu proizvoda i priča 21. lipnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti s početkom u 11 sati u sklopu kojega će biti održana i radionica za djecu izrade malog kazališta lutaka od otpada.