Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti, Zeleni val

Sajam i razmjena sjemena uz razgovor o uzgoju biljaka i prirodnom poljodjelstvu

U subotu 16.11. 2019. godine u 14 sati u RiHubu se održava poludnevni program u sklopu projekta Zeleni gradski otoci koji provodi Društvo prijatelja waldorfske pedagogije, a održava se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Program se sastoji od dva predavanja, a posjetitelji prije predavanja mogu sudjelovati u sajmu i razmjeni sjemena svih vrsta.

Program počinje u 14 sati predavanjem magistrice agronomije Ivane Keller koja će govoriti o presadnji, plodoredu i ubiranju plodova s naglaskom na važnost utjecaja zvjezdanih konstelacija na presadnju i berbu te o sjetvenom priručniku i ulozi plodoreda u uzgoju biljaka. Biodinamička poljoprivreda poštuje prirodne procese pružajući šire horizonte u shvaćanju funkcioniranja prirodnog svijeta. Otkriva nam kozmičku perspektivu i pozitivne impulse u svemiru koji se odražavaju na faze rasta, razvoja i plodonošenja biljaka.

U 16 sati započet će predavanje iskusnog vrtlara i biodinamičara Siniše Peršića na temu Prirodno poljodjelstvo: Sjeme u glini. Predavanjem se želi građanima Rijeke približiti ovu pedesetak godina staru metodu poljodjelstva koju je uveo japanski znanstvenik i inovator Masanobu Fukuoka. Riječ je o poljodjelstvu s minimumom ljudskog rada, ali s mnogo znanja o tome kako priroda potiče klijanje i rast brojnih biljnih vitalnih vrsta koje rastu bez kopanja, plijevljenja, zalijevanja.

Cilj programa Zelenog vala Rijeke 2020je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanju gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti, kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.