Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Šalji dalje: projekt koji gradi i jača zajednice

Velika institucija kao što je Vijeće Europe i male zajednice poput Drenove, Kastva, Gomirja, grada Cresa i Novog Vinodolskog u ponedjeljak 18. lipnja našli su se u svakom smislu na istoj razini. Naime, početkom tjedna službeno je započet pilot program STEPS – Pass it on ili u prevodu na hrvatski Šalji dalje.

STEPS je zajednički pilot projekt Vijeća Europe i Europske Unije, a za cilj ima izgradnju i jačanje zajednica, promicanje solidarnosti i dijaloga i međusobno razumijevanje između različitih zajednica, temeljeno na participaciji onih koji čine te iste zajednice. Taj vrlo konkretan i jasan program s projektom Šalji dalje u isto vrijeme održava se u Rijeci i Lisabonu, a glavni akteri u Rijeci jesu pet lokaliteta koji su dio programskog pravca 27 susjedstava, a to su Drenova, Kastav, Gomirje, grada Cres i Novi Vinodolski.

Branka Cvjetičanin, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava, kazala je da su ova susjedstva idealna za projekt Šalji dalje upravo jer se bave kulturnom baštinom koja je dio njihove svakodnevice i dodanom vrijednošću: oni predstavljaju takozvane ”udaljene urbane situacije”.

Za provedbu ovih zamisli zadužen je španjolski umjetnički kolektiv Ubiqua koji razvija socijalnu komunikaciju i participatorne projekte usmjerene ka podizanju svijesti: koriste zvuk, video, fotografiju za stvaranje sadržaja i za uključivanje što većeg broja ljudi. Glavna alatka s kojom Ubiqua radi jest – mobitel.

Osim Ubique, susjedstva će na sedmodnevnoj intenzivnoj radionici imati i druge mentore i stručno vodstvo. Filmska udruga Restart zadužena je za mentorstvo u terenskom radu, a Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i studenti likovne pedagogije i primjenjenih umjetnosti dat će doprinos u mapiranju lokaliteta. Prema riječima njihove profesorice Lare Badurine, studentima će ovo iskustvo terenskog rada biti osvježenje, a poziv na sudjelovanje shvatili su kao provokaciju da se okušaju na području koje nije isključivo umjetničko.

Radionica i terenski rad u susjedstvima poklapili su se s našom dobro poznatom platformom Bolje vas našli u okviru koje se ovoga tjedna, 22. lipnja u petak, predstavlja susjedstvo Gomirje.