Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Šašavi Klobučar – uz zabavu i dječji smijeh na Klobučarićevom trgu otvoreni drveni paviljoni

U sklopu projekta „Šašavi Klobučar“, u utorak, 14. srpnja na Klobučarićevom trgu održan je program „Ispred Tesle“ u sklopu kojeg je održano otvorenje tri drvena paviljona koja su postavljena u tom prostoru  ispred osnovne škole, a namijenjena su za dječju igru, ali i odmor i druženje prolaznika.

Paviljoni su izrađeni u sklopu Skupa europskih studenata arhitekture (European Architecture Students Assembly, EASA) koji je 2018. godine u Rijeci ostavio brojne tragove u urbanom tkivu, kao dio programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Njihovo postavljanje označava i početak javnih aktivnosti projekta „Šašavi Klobučar“ kroz koji udruga Urbani separe u narednim mjesecima onaj javni gradski prostor, koji služi kao improvizirano dječje igralište, želi oplemeniti zelenilom i dodatnim sadržajima za ugodniji boravak prolaznika i stanovnika ovog djela grada.

Sam pak projekt “Šašavi Klobučar” osmišljen je kako bi se pozornost skrenula na “šašavu” situaciju u kojoj se navedeni trg nalazi već više od 20 godina. Od 2016. godine, kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor nije pronašao drugu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Klobučarićev trg tako je jedan od rijetkih javnih prostora u centru grada na kojem se okupljaju i kvartovska djeca, koja pored ove površine za igru na raspolaganju imaju još samo jedno omanje igralište. Stoga je cilj projekta oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga bar donekle učiniti ugodnijim za boravak, tijekom ljeta ga popularizirati kulturnim programima te završno na njemu organizirati javnu tribinu o njegovoj budućnosti.

Program predstavljanja paviljona započeo je u 19 sati programom za djecu, a nastavljen je u 21:30 projekcijom dokumentarca „Djeca tranzicije“ redatelja Matije Vukšića u organizaciji udruge LFF i programa Slučajno kino. Film prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, 8-godišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu, dok je petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo neizdrživo. Film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost djece pita, kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost?

Ovim je otvorenjem započeo program na Klobučarićevom trgu u sklopu kojeg će se do listopada ove godine održati još brojni drugi programi kao i već spomenuta tribina na kojoj će se raspravljati o funkciji, ali i budućnosti ovog prostora.