Kao paralelni program uz izložbu Crne krabulje, okupljanjem teoretičara i praktičara različitih profila, 20. veljače od 17 do 20 sati u MMSU-u se održava simpozij: Životi u pokretu – uvjeti u promijenjenom stanju granica kojtematizira krajnosti suvremene društvenosti. S jedne strane – pokretljivost, mobilnost, interkulturna suradnja; s druge – kontrola granica, izbjeglištvo, isključivanje.

Naslanjajući se na moto međunarodnog umjetničko-istraživačkog projekta RISK CHANGE: Migracije su prirodni zakon. Sve se kreće, svi migriraju., simpozij nastoji potaknuti pitanja o poteškoćama i ograničenjima današnje pokretljivosti.

Kroz aktualne osvrte na odnose socijalnih politika, kulturnih praksi i migracijskih procesa, simpozij potiče interdisciplinarnu suradnju te razmjenu iskustava i perspektiva sa širokom publikom. Nastoji potvrditi migracije kao općevažeće načelo, istražujući njihove stvarne i fikcijske mogućnosti izvan dohvata zadanih granica.

U fokusu su rizici promjena, (ne)mogućnosti snalaženja u situacijama poremećene sigurnosti i zaštite, stanja dezorijentiranosti, napor optimizma i zajedništva u vremenu sve bržeg podizanja zidova.

 

PROGRAM

  • Jelena Prtorić (slobodna novinarka): Život pred granicom – neželjeni gosti na vratima Europe
  • Marijana Hameršak i Iva Pleše (Institut za etnologiju i folkloristiku, ZG): Etnografija i slavonskobrodski kamp za izbjeglice
  • Marko-Luka Zubčić (doktorand “Filozofije i suvremenosti” na Sveučilištu u Rijeci): Disequilibrium Utility: Loše oklade i osnovna dobra
  • Renato Stanković (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet pri Sveučilištu u Rijeci): Kulturne politike kao socijalne politike
  • Valentina Radoš (Muzej likovnih umjetnosti, Osijek): 25. Slavonski biennale i činiti stvari vidljivima

Nakon simpozija, u 20:30 sati održat će se plesna koreografija Migracije u izvedbi Plesnog ansambla Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.