Vijesti

Slatka kulturna baština

Danas je u Salonu Grada Rijeke održana prezentacija novog riječkog suvenira tematski vezanog uz baštinu. Radi se o 3D printu stilizirane glave bika pronađene prilikom istraživanja Trsatičkog principija u Starom gradu na mjestu kojeg se danas nalazi Arheološki park.

Suradnji Odjela za kulturu Grada Rijeke i Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pridružio se i poduzetnički sektor. Naime, stilizirana glava bika printat će se 3D tehnikom u plastici i u čokoladi koju su osmislile Ana Fabijan i Petra Despot iz slastičarnice „Cukerin“, a koja se nalazi u blizini lokaliteta na kojem je pronađena glava.

Radi se o tamnoj čokoladi sa crvenim paprom koji joj daje poseban okus, a prema reakciji gradonačelnika Obersnela i ostalih prisutnih koji su imali čast prvi probati čokoladnog antičkog bika, ovo je stvarno poseban doživljaj okusa, dizajna i tehnologije – slatka kulturna baština.

Predstavnici Grada Rijeke, Tehničkog fakulteta, Turističke zajednice, Razvojne agencije Porin i slastičarnice „Cukerin“ predstavili su suvenir javnosti i istaknuli kako je ovo još jedan u nizu izvornih riječkih proizvoda. Također, iskoristili su priliku da pozovu građane da za nadolazeće blagdane najbližima poklone upravo neki od oko dvije stotine izvorno riječkih proizvoda koji se mogu naći u svim trgovinama suvenira u Rijeci.

Ukazano je na važnost spajanja starog i novog, kao i na nužnost poticanja razvoja novih tehnologija kao dijela kulture. Dr. sc. Sven Maričić s Tehničkog fakulteta prezentirao je prisutnima rad 3D printera isprintavši, od tri ponuđene veličine, manju glavu bika koja će se uskoro naći na tržištu.

Radi se o još jednoj uspješnoj suradnji Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Odjela za kulturu Grada Rijeke i Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja je nastala kao posljedica projekta rekonstrukcije Trsatičkog principija.

Projekt 3D baštine je započeo 2013. godine na inicijativu Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara pri Odjelu za kulturu Grada Rijeke, a prva tema koja je uspješno obrađena i prezentirana primjenom novih metoda i tehnologija bila je izrada suvenira s temom listića iz 3. stoljeća za kojeg se pretpostavlja da je bio dio brončanog lovorovog vijenca. Taj je listić također pronađen na lokaciji Principija.

[foogallery id=”2860″]

Foto: rijeka.hr