Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Slavna Anne Bogart režira prvu Wagnerovu operu u Rijeci i poručuje: Ovo je veliki skok za riječki teatar

Prva opera EPK programa koja se s velikim nestrpljenjem iščekuje 22. veljače 2020. je Wagnerova „Tristan i Izolda“. Ovo je prvi put da Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca producira neku Wagnerovu operu, a tog velikog izazova prihvatila se ugledna američka redateljica Anne Bogart sa svojim američkim timom.

Slavna Anne Bogart koja postavlja Wagnerovu operu o ljubavi i smrti, nagrađivana je američka kazališna redateljica koja je osim opera, suvremenih drama, mjuzikala, plesno-kazališnih komada, postavila i operu „Sluškinjina priča”.

Neobično je što Wagnerova opera nikada nije bila postavljena u Rijeci“, naglašava Bogart dodajući da time važnost ovog čina postaje golema. „Postavila bih pitanje – zašto Wagner nikada nije ovdje postavljen i što za HNK znači da se upravo sada upušta u postavljanje Wagnerove opere?

Američka redateljica ističe da je za postavljanje ove opere potreban skok pun vjere – i za Kazalište i za izvođače. „Kada se pripremala praizvedba ove opere, dvojica Tristana su umrla. Zatim su dvojica dirigenta umrla. Zaključilo se“, podsjeća Bogart, „da je nemoguće postaviti ovu operu, odnosno nemoguće pjevati ovu operu!

„Potreban je veliki skok pun vjere“, nastavlja ugledna gošća, „kao kod olimpijskih atletičara, jer uvijek postoji visina koju još nikada nitko nije preskočio. Dok netko prvi ne preskoči tu visinu, čini se nemogućim; kada jednom netko skoči onoliko koliko nitko ranije nije, odjednom je moguće za svih! To je psihološki pomak.“

Što znači postaviti cjelovito Wagnerovo djelo za Kazalište, za izvođače i za publiku?

To je maraton! Četiri i pol sata za svih! To je ogroman skok pun vjere za publiku, za izvođače i za Kazalište, a i za američki kreativni tim! U ovoj važnoj godini, prilika je konačno ovdje” – zaključuje Anne Bogart.

Anne Bogart suosnivačica je Međunarodnog kazališnog instituta Saratoga (SITI – Saratoga International Theater Institute) težište čijeg djelovanja je na međunarodnoj kulturnoj razmjeni, stvaranju novih djela, edukaciji mladih umjetnika i njegovanju suradnji kazalištaraca diljem svijeta; autorica je najprodavanijih knjiga o kazalištu, umjetnosti i kulturnoj politici; sveučilišna je profesorica i voditeljica majstorskih radionica.

Od brojnih nagrada za njezin rad izdvajaju se nagrada za najbolju redateljicu Obie Award (Off-Broadway Theater Awards), te nagrada Bessie Award (The New York Dance and Performance Awards) za iznimna autorska dostignuća.
S Tadashijem Suzukijem, s kojim je osnovala spomenuti SITI, utemeljiteljila je Suzuki metodu glumačkih vježbi. Uz Anne Bogart veže se i glumačka tehnika Viewpoints, koju je osmislila koreografkinja Mary Overlie 70-ih godina, a potom su redateljice Bogart i Tina Landau razvijale vlastitu verziju što je označilo veliki pomak u radu s glumcima.