Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Slavni američki alt country/indie rock bend Calexico dolazi na Deltu!

Distune promotion u suradnji s Rock Svirke i Coda Agency za 13. kolovoza najavljuje koncert proslavljenog američkog benda Calexico, čiju organizaciju podupire i EPK, kroz programski pravac Slatko i slano.

Lokacija je ekskluzivna: prostor na samoj riječkoj Delti, na otvorenom, pa utoliko i veza s navedenim programskim pravcem EPK koji se bavi inovativnim promišljanjem urbanog prostora i reinvencijom prostora bivših industrijskih postrojenja.

Slavni američki alt country/indie rock bend Calexico ovom će prilikom promovirati svoj deveti studijski album “The Thread That Keeps Us” koji je krajem siječnja izdala diskografska kuća City Slang.

Za potrebe nastanka albuma, pjevač i gitarist Joey Burns te bubnjar John Convertino pronašli su posebnu kuću u neobičnom okruženju, na obali sjeverne Kalifornije, koju su prenamijenili u studio naziva Panoramic House. Sagrađena je od ostataka drva i ruševina iz brodogradilišta, zbog čega je bend živopisno proziva The Phantom Ship.

I sama je Kalifornija imala snažan učinak na snimljeni materijal. Država snova za neke, noćna mora za druge, Kalifornija je svoju beskonačnu dualnost ozrcalila i u novoj glazbi Calexica.

”The Thread That Keeps Us” siroviji je od ostalih njihovih albuma no poštuje tradiciju i otkriva jasno samopouzdanje Calexica u pisanju pjesama.

Utjecaj krajolika na nastanak albuma jasan je već iz prvog singla koji otvara album. Potaknut melodijom pjevanja i galopirajućim ritmovima, “End of the World with You” otkriva nevjerojatan romantizam u nestabilnim vremenima te istražuje kontrast između svjetla i tame, nade i straha.

Malo je više kaosa i šuma od onoga što smo radili na prijašnjim albumima, ističe Burns.

Iako taj kaos ima mnogo veze s tim “gdje smo trenutno kao planet”, također je i znak posvećenosti konstantnom eksperimentiranju.

Poput “End of the World with You”, velik dio albuma “The Thread That Keeps Us” hvata tjeskobu i nelagodu življenja u današnjim burnim vremenima. No, dok album izvlači kinetičku energiju iz sve te neizvjesnosti današnjeg instant svijeta, tekstovi otkrivaju pravi karakter.

Umjesto pisanja izravno angažiranih pjesama, želim pričati priče, kaže Burns.