Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava

Sljedeće druženje susjeda, u seriji “Bolje vas našli”, dešava se u Mrkoplju

Platforma “Bolje vas našli” seli u susjedstvo Mrkopalj gdje će se u četvrtak 30.11. s početkom u 12 sati, u Domu kulture uz prigodan program i domijenak otvoriti Povijesna i etno zbirka Mrkoplja, što će ujedno biti i prilika za druženje “susjeda” programskog pravca 27 susjedstava.

Jedno od 27 susjedstava, susjedstvo Mrkopalj u kojem EPK koordinaciju nosi Turistička zajednica Općine Mrkopalj, prvi je takav susret s potpuno drugačijim modelom produkcije kulturnih i umjetničkih sadržaja, u kojem kulturne inicijative pokreće Turistička zajednica, dok se Dom kulture u ovom kontekstu koristi kao prostor tog događanja.

Turizam i kultura, kulturni turizam ili kultura kao dio turizma, i teme poput turističkih narativa kojima se predstavljaju ljudi, zajednice i lokacije, kao i ostali pripadajući fenomeni i pojavnosti kulturnog turizma, svakako će biti temom i razradom suradničke platforme sa susjedstvom Mrkopalj.

U širem hrvatskom i europskom kontekstu taj fenomen postaje problematičan kada je turizam jedini razlog postojanja kulturnih i umjetničkih sadržaja i/ili kada takve sadržaje proizvode isključivo institucije čiji predznak je turizam.

Prema Zakonu kojim se propisuje rad Turističkih zajednica čija djelatnost se temelji na načelu opće korisnosti, napominje se “Razvijanje svijesti o važnosti i gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma, te potrebi i važnosti očuvanja i unapređenja svih elemenata turističkog proizvoda…”, a osobito “zaštite prirodne i kulturne baštine” kao dijela tog istog turističkog proizvoda i s naglaskom na proizvod.

Pozdravljamo inicijativu susjedstva Mrkopalj koji s pažnjom i dugi niz godina održavaju balans između kulture, umjetnosti i turizma obogaćujući sadržajima prostor svakodnevnog življenja i zajednice kojoj i sami pripadaju.

U nastavku u cijelosti prenosimo njihovu pozivnicu: “Čast nam je pozvati vas na svečano otvorenje Povijesne i etno zbirke Mrkoplja, koje će biti upriličeno 30.11.2017. u 12:00 h u Domu kulture Mrkopalj uz prigodan program i domijenak. Povijesna i etno zbirka nalazi se u samom centru Mrkoplja, mirnog mjestašca u srcu Gorskog kotara, koje s okolicom broji ukupno oko 1000 stanovnika.

Naizgled uspavano i mirno mjestašce čuva tajnu bogate i živahne povijesti. Nekad je Mrkopalj bio privilegirani kraljevski grad, ali je stanovništvo bilo i ostalo skromno i pošteno, pobožno i ponosno, što se može vidjeti po narodnoj nošnji, starim predmetima i vrijednoj dokumentaciji koji se u zbirci čuvaju.”

Pokrovitelji projekta Povijesne i etno zbirke su Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica PGŽ-a, Općina Mrkopalj i TZO Mrkopalj.

Foto: SRC Mrkopalj