Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Slobodna Rijeka: tribina / izložba / zborovi / kuhanje

Programski pravac Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture poziva Riječanke i Riječane i njihove goste na druženje povodom Dana oslobođenja Rijeke, 3. svibnja u RiHubu i na Titovom trgu.

Programom Slobodna Rijeka želi se na primjeren način obilježiti dan sjećanja na sve žrtve fašističkog terora kako bi se ideja antifašizma prenijela na mlade naraštaje i zadržala se u kolektivnom sjećanju. Kroz kulturu, umjetnost, studentski aktivizam, programe lokalnih organizacija, underground scenu i besplatno kuhanje za zajednicu pod nazivom “Radnička hrana za građansko nepce” želi se podsjetiti javnost na vrijednosti antifašizma i ljude koji su svoje živote ugradili u slobodnu Hrvatsku. O antifašizmu danas ne govorimo samo kao o staroj borbi nego novoj ujedinjujućoj snazi. Bitka za Rijeku bila je jedna od najtežih i najsloženijih na samom kraju Drugog svjetskog rata, a Dan oslobođenja Rijeke obilježava se kao dan sjećanja na 3. svibnja 1945., kada je Rijeka konačno oslobođena.

Na Kontu ćemo zajedno pjevati antifašističke pjesme s lokalnim i regionalnim zborovima svih generacija, a nahranit će nas antifa Kuhinja. Prije fešte na Kontu, u RiHubu nas očekuje izložba radikalnih časopisa i fanzina iz kolekcije Giovannija Morbina i razgovor s urednicima i novinarima nekadašnjih i današnjih, kultnih omladinskih i nezavisnih medija (Arkzin, Val, Zin Zin, Slobodni Filozofski).

Kuhinja se programom Slobodna Rijeka pridružuje Gradu Rijeci i Savezu antifašističkih Boraca PGŽ-a u proslavi 3. svibnja/maja – Dana oslobođenja Rijeke. Cjelokupan program možete pronaći ovdje.

Raspored događanja

RiHub (Ivana Grohovca 1A)
16:00-17:30 sati
Tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu: Antifašizam nekad i sad
18:00-19:00 sati
Otvorenje izložbe anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke Giovannija Morbina

Titov trg / Kont
19:30-22:00 sata
Koncert partizanske i antifašističke pjesme + kuhanje za zajednicu

O PROGRAMU:

Tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu: Antifašizam nekad i sad
Međunarodna se tribina bavi  omladinskim i nezavisnim izdavaštvom tradicionalnih, alternativnih i novih medija i antifašizmom – temeljnoj međunarodnoj vrijednosti ujedinjene Europe. O temi će govoriti Edi Jurković – bivši urednik kulture riječkog omladinskog lista Vala i zagrebačkog omladinskog lista Polet, te osnivača omladinskog lista Centra za kadrove u obrazovanju i kulturi Kult-a; Dejan Kršić – urednik i dizajner kultnog časopisa Arkzin; talijanski vizualni umjetnik Giovanni Morbin – istraživač i sakupljač alternativnih publikacija i fanzina; Bruno Butorac – urednik i dizajner fanzina i jedan od voditelja knjižnice Zin Zin; Karolina Hrga – glavna urednica portala Slobodni Filozofski i suradnica više elektroničkih i tiskanih publikacija. Tribinu će moderirati Hajrudin Hromadžić izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjak za područje kulturalnih i medijskih studija, kritičke teorije društva i teorijske sociologije.

Izložba anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke  Giovannija Morbina
Važnost časopisa i fanzina nalazi se uvijek u korespondenciji i distanci između objavljenih ideja i njihove koncepcije. Izdavačke stvarnosti koje predstavljamo pretpostavka su odgovornosti i hrabrosti u potvrđivanju sadržaja koji je često, u najboljem slučaju, zapostavljen kod dominantnog izdavaštva. Publikacije koje pronalaze prostor u ovom izložbenom projektu često predstavljaju one nišne inicijative koje su djelovale ili još uvijek djeluju kao megafon hitnih slučajeva mlađim generacijama naših društava. U mnogim slučajevima predstavljene su publikacije briljantno svjedočanstvo najoriginalnih uredničkih koncepata, smionih preloma i žarećih  sadržaja. Ukratko, one su ono najneugodnije što građansko i zadovoljno društvo može susresti.

Koncert partizanske i antifašističke pjesme
Događanje Slobodna Rijeka zaokružit će se na Titovom trgu (Kont) na kojem će nastupiti lokalni i regionalni zborovi s partizanskim i antifašističkim repertoarom. Na pozornicu će se popeti brojni angažirani i aktivistički zborovi – zbor Praksa iz Pule, ZBORXOP i Domaći gosti iz Zagreba, VINS iz Rijeke – ali i oni koji već desetljećima baštine vrijednosti antifašizma: Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge Jeka Primorja.

Za vrijeme koncerta održati će se besplatno antifašističko kuhanje za zajednicu, pod nazivom Radnička hrana za građansko nepce.