Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Slobodna Rijeka u sklopu projekta Easy Towns II

Rijeka je kao ponosni predstavnik luke različitosti i Europska prijestolnica kulture, uključena u mnoge projekte i događanja koja se bave aktualnim temama multikulturalizma i integracije.  Upravo jedno od takvih događanja održavao se u Rijeci  02. i 03. svibnja pod nazivom „Easy Towns II“, u sklopu kojega smo također mogli sudjelovati na manifestaciji „Slobodna Rijeka“, tradicionalno slaveći oslobođenje od antifašizma, što je za sobom nosilo specifične programe i aktivnosti.

Događanje je okupilo partnere na projektu  „Easy Towns II“, predstavnike  12 gradova partnera, iz različitih europskih država, koji se suočavaju s temom integracije, nastojeći tako podići svjesnost građana i potaknuti socijalnu uključenost kako na lokalnoj, tako i međunarodnoj razini. Sam projekt je nastavak uspješne suradnje na istoimenom projektu koji se provodio od 2015.  do 2017. godine.  Glavni cilj projekta je uključiti što više mladih koji kroz sudjelovanje u kulturnim aktivnostima postaju aktivni nositelji promjena na lokalnom nivou. Usudila bih se reći da sam imala čast sudjelovati u čitavom programu i na taj način obogatiti svoje iskustvo. Svojim „neprofesionalnim“ sudjelovanjem, imala sam priliku sagledati sve iz studentske perspektive i dobiti uvid u razmjenu znanja i iskustava.

S obzirom da se okupljanje partnera „Easy Towns II“ cirkularno održava u pojedinim državama članicama, većina predstavnika su poznanici koji se srdačno dočekuju nastavljajući razvijati ideje proizašle iz prethodnih okupljanja. Atmosferu bih opisala kao izuzetno opuštenom, a sudionike iznenađujući prijateljski nastrojenima. Naravno,  za ostvarenje ugodne atmosfere i obavljanje aktivnosti po gustom, ali dobro organiziranom rasporedu,  zaslužna je ekipa iz RIJEKE 2020, planirajući tako svaku minutu s ciljem kvalitetno odrađenog poslovnog dijela, a ujedno i fokusirajući se na pružanje dobrodošlice gostima, kako bi sa sobom odnijeli pozitivna sjećanja na Rijeku.

U danima internacionalnog okupljanja u Rijeci, dio programa bio je dostupan široj javnosti primjerice Tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu: Antifašizam nekad i sad,  Izložba anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke talijanskog vizualnog umjetnika Giovannija Morbina i Koncert zborova partizanskih i antifašističkih pjesama dok su određene grupne radionice bile „zatvorene“ odnosno dostupne samo predstavnicima partnerskih udruga i gradova.

Prisustvovanjem na par radionica, uvidjela sam načine na koji partneri u projektu međusobno dijele prakse, razmjenjuju znanja i iskustva vezana uz uključivanje mladih u aktivnosti povezane s kulturom i kulturnom baštinom. Na kreativan se način progovaralo o izazovima integracije, uzimajući u obzir stavove mladih. Radionice su funkcionirale na način da bi se partneri iz različitih EU država pomiješali u različite grupe, radeći na zadanoj temi i osmišljavajući plan kojim će razriješiti zadani problem. U određenom vremenu bilo je potrebno osmisliti ideje koje će potom svaka grupa prezentirati. Ideja o uključivanju mladih je bilo mnoštvo! Mnogo prijedloga baziralo se na spoju povijesnog i modernog, glazbe i plesa, politike, multimedije i edukacije, sporta i sl. Neke od ideja temeljile su se na nastojanju sjedinjavanja mlađih i starijih generacija, kako bi se „kulturna nasljedstva“ pomiješala – primjerice folklor, a bilo je i prijedloga koji su se fokusirali na  planiranje događanja na kojima će se mladi predstavnici susretati s političarima kako bi zajednički osmislili inovativnije i aktualnije događaje. Jedan od meni najoriginalnijih primjera, jest takozvani „Wargaming – Histroy as Fun“ koji se svake godine održava u Poljskoj u gradu Niepołomice, s idejom učenja povijesti na interesantan način koji okuplja veliki broj raznih uzrasta uključujući i mlade od 18 do 25 godina.

Cilj manifestacije je rekonstruirati poznate povijesne bitke koje osim vojnih tema prikazuju i tadašnje običaje, način života, karakterističnu hranu i odjeću. Nadalje, bile su predstavljene ideje koje su uključivale mlade i u sportske aktivnosti, pa je tako jedna od grupa prezentirala svoj već pokrenuti „Youth Movement“  odnosno sportski pokret koji poziva sve mlade ljude od 15 do 25 godina da sudjeluju na sportskim aktivnostima.

Zanimljivo je kako se aktivnosti održavaju gotovo svake nedjelje, a uključuju i osobe s invaliditetom. Dakle ideja i prijedloga je stvarno bilo mnoštvo, a nabrojila sam samo neke od njih. Rekla bih da je čitav ovaj projekt izuzeto dobro osmišljen i proveden. Diskusije su se odnosile na spomenute glavne teme o multikulturalnosti, integraciji i poticanju mladih na aktivnu participaciju u društvu, kao i poticanje na toleranciju. Dodala bih još samo da mi je sudjelovanje na ovakvom projektu omogućilo uvid u stvaranje bitnih ideja i načina reorganizacije društva, što me potaknulo na propitkivanje određenih stavova i ujedno na prakticiranje nekih od ideja. Smatram da bi se mladi ljudi trebali češće uključivati na slične radionice i konferencije, ali ne samo predstavnici udruga već primjerice studenti, srednjoškolci i ostali, kako bi promijenili svoju percepciju i sagledali različitosti kao poželjnu karakteristiku koja svakoga od nas čini posebnim, a opet u zajedništvu nas čini jednima i jednakima.

Osim službenog dijela i bavljenja ozbiljnim temama, naši gosti su se dobro zabavili, družili i upoznavali Rijeku, a meni su omogućili jedno zanimljivo iskustvo koje će mi svakako ostati urezano u sjećanju.

Video: Pilot media