Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Ljeto u prijestolnici, Porto Etno, Vijesti

“Spajsice” kuhaju Porto Etno

Ostalo je svega tjedan dana do drugog Porto Etno festivala! U dva dana proputovat ćemo cijeli svijet, a da se nećemo maknuti iz grada: poslušat ćemo četrdesetak glazbenika, kušati hranu u režiji petnaest nacionalnih manjina Rijeke, a bit će tu i edukativni programi za djecu, folklor i radionice.

Kako bi sve bilo u redu i na vrijeme, u Porto Etno festival uključen je mali broj organizatora i organizatorica koji rade punom parom tokom cijele godine, a pogotovo preko ljeta. Jedan tim tu je od početka, točnije od projekta „Bakanalije – baka nije odavde“, a to su članice Interdisciplinarnog kolektiva Manufaktura: Ana Javor, Andrea Šikljan, Katarina Petrović i Franka Blažić, od milja zvane – Spajsice.

Još kao studentice kulturologije htjele su realizirati ideju koja je nastala na kolegiju Kulturna politika pod mentorstvom Vjerana Pavlakovića i Renata Stankovića. Preteča današnjeg Porto Etna bile su Bakanalije.

– Na početku smo se odlučile na taktiku kucanja od vrata do vrata. Naišle smo na prepreke i nerazumijevanje, ali već nakon prvog razgovora s Verenom Lelas Turak iz Ureda Grada Rijeke, ostvarenje projekta postalo je izglednije. S obzirom da je 2016. godine bila 20. obljetnica Etno smotre, dotadašnji organizatori odlučili su prihvatiti naš prijedlog i involvirati mlade snage u projekt. Tako su Bakanalije postale prvi program financiran i proveden od strane Rijeke 2020 – EPK i Grada, a zbog izuzetno dobre reakcije publike i uspješne suradnje među organizatorima i sudionicima, projekt se nastavio i prerastao u Porto Etno festival – prepričale su Katarina i Ana povijest Porto Etna.

Prošlogodišnji Porto Etno okupio je čak dvije tisuće ljudi, čime je stekao status velikog festivala, a organizacija takvih manifestacija, pretpostavljamo, može biti veliki stres za organizatore zbog brojnih nepredvidljivih situacija. To dobro znaju cure iz Manufakture čije se „nezgode“ uz smijeh prepričavaju i danas.

Andrei i Franki najviše je ostalo u pamćenju nabavljanje namirnica za manjine koje je trajalo od ranih popodnevnih sati pa do zatvaranja dućana, a onda i njihovo razvoženje po kućama na dvadesetak adresa.

– Namirnice su bile smještene u vrlo teške kutije koje smo morale razvoziti po velikoj vrućini po dijelovima grada koje ne poznajemo, ali i kilometrima van grada. Najsmješnije je možda bilo kada sam zaglavila u liftu s mesom u rukama koje se počelo topiti, pa sam stanare zgrade u liftu dočekala s krvavim rukama – prepričala je kroz smijeh Andrea.

Katarina je u zamračenom prostoru gdje se izvodio folklorni program morala osvjetljavati note gospođi koja je svirala klavir, kako bi se program uopće mogao održati. Anu je, pak, najviše bio strah od pada struje, ali i nepouzdana vremenska prognoza.

No, već nakon prošlog festivala počeli su dogovori za sljedeći, kako ga poboljšati, kako komunicirati, proširiti program…

– S obzirom da smo u kontaktu s manjinskim zajednicama već dvije godine, organizacijski dio prije festivala je sve lakši zbog stvorenih odnosa i poslovnih suradnji. Iako radimo tijekom cijele godine, posao je ipak najintenzivniji po ljeti kako se festival približava, tako da godišnji odmor izostane – kazala je Andrea koja će, kada festival bude završen, otići na zasluženi godišnji odmor.

Naše sugovornice se slažu da je jedan ovakav festival Rijeci i Hrvatskoj potreban.

– Mislim da Rijeci fali kulturnih programa i da joj Porto Etno nudi nove sadržaje, ali također i omogućuje da se dovedu neke nove melodije, odnosno kvalitetni glazbeni program. Meni osobno Porto Etno predstavlja moment multikulturalnosti koji je jako potreban u trenutnom društvu koje se, prema mom mišljenju, kreće u pogrešnom smjeru. Bitno je na sve načine isticati suživot i zajedništvo – smatra Katarina.

Ani je jedan od ljepših dijelova Porto Etna dječji program, jer se djeci na taj način omogućuje direktan doticaj s nacionalnim manjinama kroz igru i učenje, a također se ponose na činjenicu kako su uspjeli objediniti sve vrste publike, od različitih životnih pozadina, dobi i interesa, smatra Andrea.

Glazba i hrana čine nas sretnima, poručuje za kraj Franka, stoga dođite uživati svim osjetilima 7. i 8. rujna u zgradi Exportdrva na drugom Porto Etno festivalu!