Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Spoj koji još nije zabilježen: jazz i Grobnički dondolaši

Bolje vas našli, platforma druženja, susreta i razmjene, na Čavlima se dogodila 26. kolovoza, u tamošnjem Domu kulture, uz neobično mnogo buke.

Tko je te nedjelje odolio tradicionalnom bodrenju Rijeke na Rujevici, mogao je prisustvovati povijesti koju su ispisali Grobnički dondolaši i jazz glazbenici. Glavna atrakcija svakog karnevala, ekskluzivno su nastupili s Porto Etno orkestrom, a prema našim saznanjima, takav spoj na svijetu još nije zabilježen. Zvučna je to kreacija iza koje stoji Zoran Majstorović, umjetnički direktor Porto Etno festivala, a program je ostvaren zajedničkim snagama programskog pravca 27 susjedstava i Porto Etno festivala.

Za one koji ne znaju, Čavle su velika, živa općina s puno kulturnih programa. Dom kulture Čavle najveći je u Primorsko-goranskoj županiji, pa gotovo svaki vikend nudi nešto na repertoaru. Bolje vas našli tako je bio pripojen većoj tradicionalnoj manifestaciji Bartoja, a program osmišljen za tu manifestaciju zgodno se uklopio s programom 27 susjedstava.

Prije dugo najavljivanih dondolaša okupljenu publiku na jazz je privolio Vedran Ružić trio s novim albumom i art filmom “Spiritual Market“, inspiriran zapisima putovanja Marka Pola. Na pozornicu je oko 21:30 sati izašao petoročlani Porto Etno orkestar, sastav nastao na prošlom Porto Etno festivalu, a čine ga školovani glazbenici s područja Istre i Kvarnera. Izveli su nekoliko kompozicija iz zemalja odakle dolaze nacionalne manjine Rijeke: Makedonije, Izraela, Bugarske, Bosne i Hercegovine… Na bini su im se uskoro pridružili Grobnički dondolaši, njih 10, s kojima su glazbenici održavali redovite probe na grobničkim livadama. Bio je to impresivan spoj modernog i tradicionalnog: uhu milog jazza, nekakve urbane, vrhunski odsvirane zvučne kulise i zvončara koji ritmično udaraju zvonima teškim preko deset kilograma i plaše malu djecu obučeni u ovčje krzno i sa životinjskim lubanjama na glavi. Trebalo je to doživjeti čulima sluha i vida.

A tamo gdje je Porto Etno, tu je i hrana. Turistička zajednica Općine Čavle pripredila je okupljenima kaloričnu kasnu večeru, za koju je bio zadužen Mladen Valjan zvani Vlačina, ugostitelj i prvi načelnik općine Čavle. Za ovu priliku bila je poslužena palenta kompirica, autentično jelo s Grobnika, uz dodatak domaće pancete i grobničkog sira. Nekad jelo siromašnih, danas delicija. Zadnje goste Doma kulture uz pjesmu su ispratili neumorni bivši i sadašnji načelnici općine i direktor TZO Čavle Ivan Salomon, jedan od troje iz tima susjedstva Čavle.

Porto Etno orkestar i Grobnički dondolaši

Poslušajte i pogledajte kako je to kada etno jazz orkestar i zvončari stvaraju zajedno glazbu 🙂 Porto Etno Orkestar i Grobnički dondolaši!

Objavljuje Rijeka 2020 u Utorak, 28. kolovoza 2018.