Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Sretna trka susjedstva Gornji Kuti

Hrvatska čitaonica susjedstva Kuti, jednog od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i Maraton klub Velika Gorica u subotu 20. srpnja 2019.g. organiziraju 3. Sretnu trku. Trka će započeti u 10.30 sati kod Lovačke kuće “Lazica” u selu Gornji Kuti, općini Brod Moravice. Održat će se glavna utrka od 12 km, utrka građana od 7,5 km i rekreativno hodanje “Tražimo sretni kolačičak”.

Trkači i šetači susrest će putem kućice za knjige koje su idejno rješenje japanske umjetnice Akiko Sato, a izradila ih je vješta ruka majstora Ivice Grbca. Uz postavljene kućice započinje najavljena potraga za znanjem u sudjedstvu Kuti čiji žitelji šire ideju sretnih sela po cijeloj općini Brod Moravice.

Akiko Sato (Mie, Japan, 1967.) studirala je na Kuwasawa Design School u Tokiju unutrašnju arhitekturu, a kiparstvo je diplomirala na Cornish College of the Arts u Seattleu (1999.). Više godina je boravila u New Yorku, gdje je sudjelovala u više izvedbenih projekata kao autorica kostimografije i scenografije za istaknute multimedijalne plesne trupe, primjerice za Gabi Christu, Troika Ranch, te za multidisciplinarnu pjesnikinju Tracie Morris. U Hrvatskoj živi od 2003. godine, a među njezinim zapaženijim izlaganjima na hrvatskoj sceni izdvajaju se instalacija Sklonište za osjećaje (Gliptoteka HAZU, 2008.) i “work progress” intervencija Crvene kockice na Kineskom zidu (Zgrada Kineski zid, Planičićeva ulica, Split, 2013.)

U sklopu „Festivala susjedstava“ kojeg Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture priprema 2020. godine, predstavit će se i suradnja susjedstva Kuti, EU – Japan Festa i japanske umjetnice Akiko Sato. Njen umjetnički rad inspiriran je čarobnim prirodnim okruženjem sela Gornji Kuti, a razvija se u sklopu programa “Vitamin D” županijske mreže umjetničkih rezidencija programskog pravca 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Sam naziv programa „Vitamin D“ potekao je od ideje da se sjevernoeuropske zemlje, u kojima je značajan nedostatak sunca i lijepog vremena, što utječe na ljude u vidu manjka vitamina D, spoje sa sunčanim jugom.

Više o 3. Sretnoj trci možete sazanati na linku.
A sva događanja koje priprema selo Kuti možete pratiti preko FB stranice Hrvatske čitaonice sela Kuti.