Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

STILL.Mrkopalj – Međunarodni virtualni on-line performans

U subotu, 02. svibnja s početkom u 20:00 sati, nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten i redateljica Lieke Benders prezentirati će STILL.Mrkopalj –  virtualni performans koji će se moći pratiti uživo uz najviše 85 osoba na on-line platformi. Ova izvedba dodatna je produkciju u kontekstu Mrkopalj, najbolje mjesto na svijetu!, projekta koje je Hoge Fronten kolektiv razvijao ispred Cultura Nova festivala za projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca 27 susjedstava.

Od 24. do 26. travanja 2020. godine trebao se održati još jedan u nizu festivala susjedstava – Festival zime u susjedstvu Mrkopalj. U sklopu programa nizozemski kolektiv Hoge Fronten pripremio je seriju performansa u suradnji sa mještanima Mrkoplja i hrvatskom umjetnicom Tajči Čekadom. Zbog pandemije COVID-19 izvedbe se ne mogu održati i cjelokupni program, kao i brojni drugi programi 27 susjedstava, odgođeni su do daljnjeg.

Iz tog razloga, Hoge Fronten kolektiv odlučio je izvesti virtualnu izvedbu uživo koja će istovremeno biti dostupna hrvatskoj i nizozemskoj publici.

U subotu, 2. svibnja u 20:00 sati, umjetnici Hoge Fronten kolektiva čekat će sve posjetitelje u virtualnom prostoru.

Izvedbom će se gledateljima pokušati dočarati iskustvo kazališnih stvaralaca koje su stekli boraveći u Mrkoplju, nakon čega će vas povesti na virtualnu, kazališnu turneju po selu. Nakon virtualne turneje, ponovo ćete se okupiti u virtualnom prostoru, gdje će se dijeliti iskustva i upoznati druge sudionike.

Rezervirajte svoje virtualno sjedište slanjem e-poruke na adresu: publiciteit@hogefronten.nl

Napominjemo da svoje mjesto rezervirate odmah jer je u ovom trenutku dostupno najviše 85 „sjedala“. Na dan izvedbe primit ćete e-mail s daljnjim uputama.

Ko-produkcija Cultura Nova, NL i RIJEKA 2020 u sklopu europskog projekta Centriphery.

Program se odvija kao dio programa susjedstva Mrkopalj u sklopu programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

Hoge Fronten / Lieke Benders i STILL.

Kazališna umjetnica Lieke Benders u svojim radovima, kao i tijekom četverogodišnjeg projekta STILL, istražuje tišinu, mir i refleksije u turbulentnim okruženjima. Njezini radovi prikazivani su na raznim mjestima u Nizozemskoj (uključujući Cultura Nova festival) i Belgiji. STILL.projekt tišinom snažno progovara, naročito u trenutnoj situaciji izolacije. U posljednjoj godini ovog četverogodišnjeg projekta, nitko nije mogao ni zamisliti da će se sam svijet praktički zaustaviti i da će se prekinuti nit suradnje sa zajednicom Mrkoplja.

STILL.Mrkopalj nastao je kao komentar i virtualni nastavak programa nastao iz predhodnih rezidencijalnih boravaka umjetnika u Mrkoplju u sklopu projekta Centriphery, međunarodnog projekta suradnje sufinanciranog iz Europske Unije, programa Kreativna Europa 2014.-2020.

Posebna zahvala svim mještanima Mrkoplja i hrvatskoj umjetnici Tajči Čekadi.

Više informacija o rezidencijama i planiranim nastupima u susjedstvu Mrkopalj:

https://hogefronten.nl/en/still-mrkopalj/

https://hogefronten.nl/en/mrkopalj_best_place_ever/

 

Centriphery je interdisciplinarni europski projekt koji potiče dijalog između profesionalnih međunarodnih umjetnika različitih umjetničkih disciplina, lokalnih umjetnika i stanovništva lokalnih zajednica. U sklopu projekta stvaraju se novi sadržaji i umjetnička djela kojima se periferne europske lokacije postavljaju u centar umjetničkih događanja.

Programski pravac 27 susjedstava okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

 

U trenutnim okolnostima izazvanim COVID-19 izvanrednim mjerama, timovi svih susjedstava otpočeli su komunikaciju o pitanjima provedbe programa te mogućih načina realizacija u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.