Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Dječja kuća, Kuhinja različitosti, Vijesti, Zeleni val

Subota u Ciottinoj – Rijeka 2020 pridružuje se Europskom tjednu mobilnosti

Posljednjeg dana Europskog tjedna mobilnosti, u subotu 22. rujna, programima u privremeno pješačkoj Ciottinoj ulici pridružuje se i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Europski tjedan mobilnosti obilježava se svake godine kroz niz aktivnosti u organizaciji Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke. Tema ovogodišnjeg izdanja je „Mix and move“, odnosno „Podijeli se, pokreni se“ kojim se nastoji pozvati sve građane i sudionike u programu na razmišljanje i upotrebu održivih i ekološki prihvatljivijih oblika kretanja. Programi Rijeke 2020 – EPK, pridruženog partnera ovogodišnjem riječkom Europskom tjednu mobilnosti, osmišljeni su upravo s tim smjernicama na umu, pa će subota u Ciottinoj biti prilika za sve generacije da se zabave, educiraju, raspitaju, prolistaju, izrade nešto svojim rukama…

PROGRAM

10-13 sati
Buvljak dječjih knjiga (djeca 7+ godina)
Znamo da u svojim ladicama, podrumima, tavanima i garažama skrivate prevrijedno blago za koje vam se možda čini da je izgubilo sjaj. Pokažite ga nama! Donesite stare knjige na Buvljak, razmijenite ih ili ih samo donesite i zavolite ponovno!

10-19 sati
Brickzinov dnevni boravak (djeca 2-12 godina)
Brickzine, časopis za djecu između 8 i 12 godina posvećen stvaranju kulture za djecu, prvo je tiskano izdanje doživio u lipnju 2018. godine. Ovaj na nacionalnoj razini jedinstveni časopis Gradska knjižnica Rijeka s partnerima (Art-kino, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić) pokrenula je sa željom da ostvari utjecaj na informacijsko-medijske navike djece, ali i da na izuzetno oskudnom tržištu časopisa za djecu nastupi s društveno odgovornim medijskim sadržajem. Sve ove ideje dio su programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i u startu su naišle na izuzetno dobar prijem malih čitatelja. Prvi se Brickzine razgrabio u svojoj punoj nakladi, pa se sljedeći broj, koji će izaći u prosincu ove godine, očekuje s nestrpljenjem.
Dođite u Ciottinu, od 10 sati ujutro, ugodno se smjestite u Brickzineov dnevni boravak, prolistajte časopis, doprinesite kojim crtežom i kroz kreativnu anketu pomozite nam da idući broj bude baš po vašoj mjeri!

12-23 sata
Otvorena kuhinja
Otvorena kuhinja – bistroi smješteni u Ciottinoj izlaze na ulicu s pristupačnim jelima koja istovremeno upućuju na karakter Rijeke kao grada obilježenog migracijama i suživotom različitih kultura. Otvorena kuhinja istovremeno je mjesto za kušanje hrane i mjesto za druženje, u neformalnom, mobilnom, uličnom kontekstu.

17:30-18:30 sati
Radionica izrade bombica sjemena – seed bombs
Kreativni kolektiv Artmašina održat će radionicu izrade seed bombs, odnosno eko bombica sadivog sjemena, za sve zainteresirane. Ova zabavna i jednostavna radionica probudit će nove vizije o “uradi sam” ozelenjivanju grada, ekologiji te guerilla vrtlarstvu.

18:30-19:30 sati
Zeleni forum
Zeleni forum okupit će stručnjake s iskustvom rada na projektima urbano – zelenih akcija koji će zajedno s građanima razgovarati na teme ekologije, urbanizma i zajednice. Pozivamo sve zainteresirane da dođu poslušati o dosadašnjim urbanim rješenjima u Rijeci te podijele svoje ideje o onima koje bi željeli vidjeti u realizaciji.
Tijekom Zelenog foruma predstavit će se i program Zelenog vala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

19:30-21:30 sati
Poligon, filmsko-razgovorni program
Osobe s invaliditetom moraju imati jednak pristup svim javnim (pa tako i kulturnim) sadržajima i objektima kao i osobe bez invaliditeta. No znamo da to često nije slučaj. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti razgovaramo o onima čija je mobilnost ograničena. Povod su kratki dokumentarni filmovi, „S bijelim štapom“ (34′) i „Rušenjem barijera do slobode“ (19′) nastali u sklopu projekta “Reci, pa ispeci 2” koji su u 2017. godini provodile udruge Filmaktiv i Pariter u suradnji s Učeničkim domom “Podmurvice” Rijeka. Filmovima je prethodio niz radionica za štićenike Učeničkog doma, o ljudskim pravima, građanskoj participaciji i videoaktivizmu. Rezultat su dva angažirana filma koja prate dvije skupine „glavnih junaka“ – Elizabetu Vega, osobu koja se kroz grad probija u invalidskim kolicima, i Emila Mandarića iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.
Nakon projekcije s protagonistima filma te s Damirom Heregom iz Udruge gluhih i nagluhih PGŽ razgovarat će se na temu dostupnosti javnih lokacija osobama s invaliditetom, s posebnim naglaskom na lokacije za kulturna događanja, ali i o primjerima dobre prakse.

U slučaju kiše programi se otkazuju.