Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Susjedstvo Drenova u nedjelju poziva na Digitalni dan

U nedjelju, 11. listopada 2020.g. u susjedstvu Drenova, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture nastavlja se program Granična četvrt.

Nedjelja je Digitalni dan kada posjetitelje očekuje demonstracija naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, ČAI projekta, digitalnih asistenata i tumačenje uloge robota u muzejima. Digitalni dan održavat će se u Zavičajnom muzeju Drenove, a voditelj programa je Damir Medved. 

Od 14.00 do 15.00 sati sve počinje pametnim igraonicama za djecu pod nazivom Umjetna inteligencija može biti i zabavna.

Od 16.00 do 17.00 sati slijedi program Digitalni muzej, koji govori o robotima i umjetnoj inteligenciji u muzejima, ili kako pronaći iglu u plastu sijena, na primjeru digitalne arhive Zavičajnog muzeja Drenova. Program se odvija u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Znanstveno tehnološkim institutom Visio.

U 17.00 počet će sučeljavanje umjetnika i umjetne inteligencije Man vs. Machine, u kojem sudjeluje drenovski umjetnik Antun Ožbolt protiv ČAI – čakavske umjetne inteligencije, gdje će kreirati slike u realnom vremenu.

Od 18:00 sati predstavit će se i sam ČAI – čakavska umjetna inteligencija (http://cai.bezgranica.hr). Okupljeni će moći saznati kako je ona nastala i kako funkcionira, uz demonstracije i interakciju s posjetiteljima. Program se odvija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci – Cultural Complexity Lab.   

Od 19.00 sati slijedi okrugli stol „Od razgovora sa umjetnom inteligencijm do transhumanizma“, čiji je moderator Damir Medved.

Od 20.00 sati druženje se nastavlja uz domjenak i DJ-a Antuna Ožbolta.

Nedjeljni je program dostupan i preko Zoom platforme. 

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.

Nositelji inicijative susjedstva Drenova su Udruga Bez granica, Udruga Dren i Muzej grada Rijeke – Zavičajni muzej Drenova.