Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Susjedstvo Drenova u subotu poziva na Dan prirode

U subotu, 10. listopada 2020.g. u susjedstvu Drenova, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture nastavlja se program Granična četvrt.

Subota je Dan prirode koji uključuje boravak u prirodi i upoznavanje drenovskih šetnica šume drena, usmjeravajući pažnju na dren i njegove super-moći o kojima će govoriti znanstvenici, uz neizbježno kušanje slastica i delicija. 

Aktivnosti se odvijaju u Zavičajnom muzeju Drenove (Drenovski put 138 a, Rijeka), u široj okolici muzeja te po drenovskim šetnicama. 

U 14.00 sati u muzeju će biti predstavljena web stranica Dren bez granica (http://dren.bezgranica.hr), digitalni katastar Dren v2.0 i mobilna aplikacija INaturalist „Nađi dren!“. Prezentaciju i demonstraciju vodi Damir Medved.

Od 14.30 do 16.00 sati slijedi obilazak Drenovskih šetnica i lokacija drena, uz pomoć INaturalist aplikacije, a pod vodstvom Boštjana Surine, botaničara iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Od 16.30 sati u Zavičajnom muzeju Drenove, koji je ujedno i Dnevni boravak susjedstva Drenova okupljene očekuje predstavljanje brošure Dren: drevni lijek, nova istraživanja, koja je nastala u suradnji udruge Dren i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. 

U 17.00 sati, također u muzeju, predavanje na temu Dren superbiljka održat će Željka Peršurić, s Odjela za biotehnologiju Sveučiliša u Rijeci i članica projektnog tima “U potrazi za super voćem našeg kraja” te botaničar Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, koji će održati prezentaciju Bioraznolikost liburnijskog krša.

Od 18.00 do 18.30 sati slijedi foto-natjecanje za najfotografiju drena Uslikaj dren!, nakon čega se druženje nastavlja uz specijalitete od drena i kušanjem čaja od lišća drena.

Subotnji će program biti dostupan preko Zoom platforme. 

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.

Nositelji inicijative susjedstva Drenova su Udruga Bez granica, Udruga Dren i Muzej grada Rijeke – Zavičajni muzej Drenova.