Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Susjedstvo Fužine EPK na Vienna Art Weeku 2020

Suradnja Katedre umjetnosti i znanosti Sveučilišta primijenjenih umjetnosti iz Beč i susjedstva Fužine predstavit će se u sklopu Vienna Art Weeka 2020 koji počinje danas, 13. studenog te traje do 20.studenog.

Tematski fokus izložbe i razgovora usmjeren je na filmska djela nastala u sklopu multimedijske suradnje između studenata Katedre umjetnosti i znanost Sveučilišta primijenjenih umjetnosti iz Beča i susjedstva Fužine kao dijela programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture.

Za vrijeme trajanja Vienna Art Weeka 2020 moguće je pogledati filmove preko poveznica koje se nalaze na službenoj web stranici.

Čitav program Vienna Art Weeka možete pogledati ovdje.

Suradnja s bečkim Sveučilištem primjenjenih umjetnosti – Katedra umjetnosti i znanosti

Kroz akademsku 2019./2020. godinu susjedstvo Fužine uvršteno je u kurikulum Sveučilišta primjenjenih umjetnosti te su kroz suradnju realizirani studijski posjeti i dvije umjetničke rezidencije u Fužinama na kojima su sudjelovali profesor dr.Bernd Kräftner (AT) i prof. Virgil Widrich(AT), suradnici Brishty Alam(GB), Valerie Deifel (AT) i Marko Marković (HR), te studenti Jannis Neumann(DE), Miloš Vučićević(SRB), Klara Krämer(DE), Lindsey Nicholson(AT), Helen Emily Davy(GB), Naoki Matsuyama(IT/JP), Maria Bacila,(RO) Els van Houtert(NL), Alfredo Ledesma Quintana(PE), Paula Flores(MX), Mila Balzhieva(RU), Peter Reischl (AT).

Bečko Sveučilište primjenenih umjetnosti – katedra Znanost i umjetnost, njezini studenti iz cijelog svijeta zajedno sa stanovnicima Fužina, Vrata i Liča promišljali su ideje o budućnosti školovanja i dosjetili se! “The Elsewhere School“ koncept je škole budućnosti osimišljene kao vježbalište projekcija budućnosti, čije znanstvene i umjetničke metode mogu pomoći u ponovnom povezivanju sa “svijetom” i ponovnom oživljavanju stoljetne tradicije školstva Gorskog kotara.

 

Vienna Art Week

Bečki tjedan umjetnosti osnovan je 2004. godine te je vodeća platforma na kojoj se predstavljaju bečke umjetničke institucije, akademija i galerije. Program svake godine uključuje brojna predavanja, radionice, rasprave, simpozije i intervencije u javnim prostorima.

U 2020. godini od 13. do 20. studenog Bečki tjedan umjenosti ostat će važan partner za sve gradske umjetnike koji žele predstaviti svoj rad. I u godini koju je obilježila pandemija nude bogat program koji je prilagođen novonastalim okolnostima. Program će se odvijati u muzejima, izložbenim dvoranama, umjetničkim sveučilištima, galerijama i prostorima neovisnih umjetnika.

Pripremili su zanimljiv spoj izložbenih tura, razgovora, vođenih obilazaka i predavanja. Ovogodišnja tema “Živi rituali” odnosi se na povratak osnovama jer je upravo 2020. godina pokazala kako rituali promiču socijalnu koheziju i strukturiraju svakodnevni životi.

Za sve koji nisu u mogućnosti doći navode: “Ako ne možete posjetiti Bečki tjedan umjetnosti, mi ćemo posjetiti vas”. Tako je bogat program moguće pratiti i putem njihove online platforme.