Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Susjedstvo Malinska EPK predstavlja Posoljenu kulturu

U srijedu, 21. listopada 2020.g. u susjedstvu Malinska, jednom od 27 susjedstva Europske prijestolnice kulture, održat će se dan susjedstva pod nazivom Posoljena kultura. 

Tim susjedstva Malinska jedan je od najmlađih timova programskog pravca 27 susjedstava okupljenih u udruzi Termen. Baš kao naziv udruge, koji u prijevodu s bodulskog znači ciklama, njihov rad znači pozitivnu promjenu donoseći atmosferu svježine mlade generacije odrasle na otoku.  

Program su razdijelili na zvukove, mirise i boje. Zvukovi se šire kroz Jazz na jazu, mirisi kroz Posoljena pluća, pri čemu mještani i gosti sade nova stabla i uče u prirodi o prirodi, a boje se šire kroz Kreativni rast, akciju i izložbe u koju su uključene sve generacije.
Malinska i Bilbao (Španjolska), Udruga Termen i europski partner susjedstva Malinska – kolektiv Ubiqa, ovom su prilikom začeli prijateljstvo – jedni proizvode program, a drugi imaju alate kojim ga mogu učiniti međunarodno vidljivim.

Posoljena kultura počinje programom Posoljena pluća, koji će se od 10 do 12 sati odvijati na Rajskoj cesti, gdje se otvara eko-galerija na otvorenom s izložbom trajnog postava autora Kristijana Linardića. Ovaj lokalni samouki umjetnik, po struci ribar, postavlja izložbu radova od naplavljenih drva, suhih i srušenih borova, starih vrša i drugih materijala od kojih izrađuje skulpture primorskih motiva – ribe, bjeloglave supove, jarce.

Slijedi akcija sadnje stabala na Rajskoj cesti, kojoj će se pridružiti djeca vrtića i osnovne škole, a ujedno će biti predstavljene i aktivnosti Udruge Tremen. Voditelji radionice su Iva Labaš i Toni Kraljić, magistri inženjerstva šumarstva iz Malinske. Također, u navedeno vrijeme bit će održan i zajednički doručak uz more.

Od 13.00 do 13.30 sati u Galeriji sv. Nikole, na rivi (Obala 10), slijedi svečano otvorenje dana susjedstva Malinska Posoljena kultura, uz preuzimanje vremenske kapsule 27 susjedstva od tima susjedstva Opatija. Program otvaraju predstavnici Udruge Termen, Općine Malinska, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i RIJEKE 2020.

Nakon otvorenja bit će predstavljeno i europsko susjedstvo Malinske: kolektiv Ubiqua iz španjolskog Bilbaa. Ubiqua osmišljava i razvija društvene komunikacijske i participativne projekte, temeljene na dijalogu i promišljanju, a usmjerene na stvaranje sadržaja upotrebom videa, fotografija, audio i drugih resursa. Cilj je poticati sudjelovanje građana u stvaranju sadržaja, koristeći mobitele kao alate, kako bi građani sami mogli pokazati svoj pogled na stvarnost i ukazati na teme koje su im bitne.

Od 13.30 do 15.00 sati, u centru Malinske održavat će se program Kreativni rast, koji uključuje izložbe i šetnju. 

U Galeriji Sv. Nikole  otvorit će se izložba drvoreza umjetničke i praktične prirode autora Ivana Orlića. U Parku glavonožaca izložbu slika otvara umjetnik Ivan Car, a na Rivi radove predstavlja Kristijan Linardić.  

Nakon toga, u samom centru Malinske slijedi predstavljanje murala Nikoline Šeremet i Ivana Cara.

Kustosica i voditeljica ovog dijela programa je  povjesničarka umjetnosti Bruna Justinić, a ideja je predstaviti likovnu umjetnost koja daje uvid u likovno stvaralaštvo, kao dugotrajan trag kulture te prolaznicima postavlja pitanje o tragu koji ostavljaju onima koji dolaze nakon njih. Program povezuje djela lokalnih umjetnika kojih odavno nema s umjetnicima koji još uvijek stvaraju. 

Istovremeno, od 13.30 do 15.00 sati, u centru Malinske (preslica u sredini luke) održava se program Jazz na jazu, u izvedbi Zoran Majstorović trija i Krčkih sopaca. Jaz (perilo) i preslica u centru Malinske od velikog su povijesnog i kulturološkog značaja: mjesto je to na kojem se spajaju voda i more, na kojem su domaćice prale robu i jedan od centara društvenog života Malinske. Zoran Majstorović trio i Krčki sopci ovom će prilikom izvoditi tradicionalne lokalne – dubašljanske napjeve u suvremenoj jazz verziji s preslice u sredini luke, kao i tradicionalne jazz standarde u svojoj originalnoj interpretaciji.

Od 15.00 do 17.00 sati u restoranu Noštromo (Ul. Lina Bolmarčića 20), za kraj druženja, slijedi zakuska od namirnica proizvedenih u općini Malinska.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje mjera: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti ne preporučuje se dolazak na događanje.

Nositelj inicijative susjedstva Malinska je Udruga Termen. Partneri su Općina Malinska – Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska – Dubašnica, a europski partner Ubiqua kolektiv (Bilbao, Španjolska).