Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

Svečano otvoren RiHub – rasadnik kreativnog g.rada

Dugoočekivani novi gradski kulturni centar RiHub službeno je otvoren za sve zainteresirane posjetitelje 25. rujna.

U nazočnosti 200-tinjak uzvanika, ali i velikog broja zainteresiranih građana okupljenima se najprije obratio voditelj RiHuba Bernard Koludrović koji nije krio zadovoljstvo što je prostor otvoren.
– Grad Rijeka i Odjel za kulturu odradili su enorman posao kako bi prostor došao u funkciju kakva je danas. Ovo bi trebao biti centar koji će davati novu snagu kulturi Rijeke, mjesto koje će okupljati razne programe i različite ljude – rekao je Koludrović, zahvalivši svima koji su pomogli stvaranju RiHuba od inicijalne ideje Vuka Ćosića preko autorica uređenja prostora Ide Križaj Leko i Ane Boljar, do susjeda iz zgrade koji su za vrijeme radova na uređenju objašnjavali kako je prostor nekada izgledao, ali i aktivno predlagali svoje ideje za buduću namjenu prostora.

Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020 naglasila je kako je riječ o drugom gradskom prostoru nastalom odnosno uređenom za potrebe projekta Europske prijestolnice kulture nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. – RiHub ostvaruje ideju aktivnih građana u aktivnom gradu, zajedno s RiHubom otvaramo i nove kanale i konkretne mogućnosti uključivanja građana u programe EPK-a – istaknula je Višnić.

Uz riječi “Bernardi je mrtav, neka nam dugo živi RiHub“, aludirajući na prošle namjene objekta koji je najprije bio dječji vrtić, a potom trgovina tekstilom, okupljenima se potom obratio pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar rekavši kako je ideja o RiHubu starija od priče o Europskoj prijestolnici kulture jer se prije pet godina javila ideja o potrebi za gradskim kulturno-informativnim centrom, te coworking prostorom za kreativne industrije. – Učili smo od kolega iz Beograda, Ljubljane, Zagreba i Trsta, prošli smo kroz projekt Creative Startup, sve te silnice spojile su se u ideju RiHuba. Ovo će biti dnevni boravak i fizičko mjesto susreta s projektom EPK-a – pojasnio je Šarar dodavši kako svi žele kontakt s EPK-om, svi se žale da ga nema dovoljno, a evo sad smo ispekli ovu RiHubovsku tortu, a ako ljudi neće jesti, to već postaje drugi tip problema.

Nakon Šarara, riječ je preuzeo predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić primijetivši kako termin »hub« možemo prevesti i kao sabirnica, u smislu sabirnice ideja, ali ujedno je to i razdjelnica tih ideja. – Želim da napunimo ovaj prostor pozitivnim idejama i da ih pospemo po čitavoj Europi – zaključio je Fabijanić.

Niz govornika na svečanom otvorenju zaključio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuvši kako je lijepo govoriti o infrastrukturnim objektima, ali, ističe, “to su samo zidovi”. – Ti zidovi nemaju smisla ako ne budu popunjeni, ako građani Rijeke ne prepoznaju ovaj prostor kao svoj. U njemu mogu saznati sve o projektu EPK-a, kako se uključiti, iznijeti svoje ideje, koristiti ga pojedinačno ili kao članovi različitih udruga i tek ako se sve to dogodi, moći ćemo reći da smo uspjeli. Riječani su u pravilu zatajni i treba im vremena da postignu radnu temperaturu, otprilike kao dizel motori, ali onda kada postignu radnu temperaturu, onda svoj posao odrade savršeno, vjerujem da će tako biti i s ovim prostorom. Koliko će on biti uspješan ovisi koliko o onima koji će raditi ovdje, toliko i o onima koji će ga posjećivati – zaključio je Obersnel.

Nakon formalnog otvaranja novog gradskog kulturnog centra na adresi Ivana Grohovca 1 koji će na nešto više od 1000 kvadrata objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, posjetitelji su prošetali cijelim prostorom.

Službenim otvaranjem RiHub postaje centar sudioničkih programa u kojima će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte, a multifunkcionalna dvorana spremna je ugostiti brojna događanja te prvi otvoreni coworking prostor u gradu na Rječini s 35 radnih mjesta.
Rijeka je tako postala bogatiji za još jedan važan i potencijalno iznimno koristan javni prostor, kojeg nazivaju i »rasadnik kreativnog g.rada«, u čije je uređenje Grad uložio 4,3 milijuna kuna.
Jedan dio vanjskog okoliša uredili su islandski dizajneri Ari Marteinsson i Arnar Omarsson u sklopu rezidencijalnog programa koji je financirala Zaklada Aarhus 2017., a drugi je dio uredilo Komunalno društvo Čistoća.

Prije svečanog otvaranja u RiHubu je organizirana Permakulturna radionica Ane Smokrović, mini konferencija »Civilne prakse su dobre prakse« kao i predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana te programa Učionica u izravnom razgovoru s timom Rijeke 2020. Za glazbeni dio programa zaduženi su bili Goran Tomić Trio i Dr. Smeđi šećer.

Novi gradski kulturni centar mjesto je u kojem će građani moći sudjelovati u projektima, zajednički stvarati, raditi, učiti i volontirati. Prva velika prilika za akciju počinje ovih dana kroz kampanju „Uključi se“, koja se ističe kao najvažniji segment rada RiHuba. Riječ je o programima uključivanja građana, a to su sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana kroz koje će sugrađani i sugrađanke dobiti priliku izravno predlagati, odlučivati i realizirati aktivnosti za projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Kroz preuređene prostorne jedinice proveo nas je voditelj RiHuba Bernard Koludrović i objasnio da prostor treba promišljati onako kako on arhitektonski izgleda. – Na ulazu se nalazi informativni centar koji ima dvojaku funkciju: tu će se, s jedne strane, građani informirati o programima Europske prijestolnice kulture, a s druge strane info-pult će poslužiti i kao svojevrsni dnevni boravak kulture koji poziva ljude da tu borave, a ne da se samo informiraju i odu doma. Kako se prostor širi u dubinu, tako se nastavlja u coworking prostor koji se otvara kao prostor za privremeni i povremeni rad kulturnih djelatnika i profesionalaca, a u nastavku slijedi multifunkcionalna dvorana spremna udomiti sve obrazovne i kulturne programe diskurzivnog tipa u sklopu Europske prijestolnice kulture, dok će se na galeriji nalaziti dio zaposlenika Rijeka 2020 koji će organizirati sudioničke programe – objasnio je Bernard Koludrović.

Prvi prostor za coworking u Rijeci moći će se koristiti bez prethodne rezervacije, a zasad će biti 35 radnih mjesta. Kako bi se na adekvatan način odgovorilo na potrebe kulturnih djelatnika koji će prostor koristiti, a koji zbog prekarnih oblika rada nemaju pravo radno vrijeme, RiHub će biti otvoren od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati. Isto tako, ova satnica pogodna je i za kulturne programe koje se uglavnom održavaju u kasnim poslijepodnevnim satima.

Posjetite RiHub!