Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Krenula prodaja ulaznica za koncert Che Sudake i Gustafa u Pogonu kulture

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu svog programskog pravca Kuhinja i ove godine povodom Svjetskog dana migranata organizira prigodne programe – jedan od njih je koncert Che Sudake i Gustafa u Pogonu kulture u petak 21.12. u 20.30 sati.

Pretprodaja ulaznica počinje u ponedjeljak 5.11. putem sustava Entrio i to 48-satnom pretprodajom neograničenog broja early bird ulaznica po 50,00 kuna:

5.-7.11. –50,00 kn
8.11.-1.12. –60,00 kn
1.-20.12. –70,00 kn
21.12. – 90,00 kn

Che Sudaka je argentinsko-španjolski reggae-ska bend formiran početkom 2000-tih u Barceloni od strane uličnih svirača – ilegalnih doseljenika iz Argentine i Kolumbije. Na jednom od nastupa prišao im je bivši pjevač Mano Negra i pomogao im da snime prvi studijski album i lansiraju svoju karijeru. Ime benda objasnili su sami članovi – U Argentini smo bili ponosni Argentinci, no kada smo stigli u Europu, osjećali smo se ponajviše kao Sudake: Argentinci, Čileanci, Ekvadorci, Peruanci… Osjećali smo da svi mi dolazimo iz istoga svijeta. Riječ „che“ znači „prijatelj“, a koristi se kad nekome želiš reći da se pokrene, da skupi i usmjeri energiju. Kad govore o svom stvaralaštvu, članovi grupe navode različite utjecaje i uzore: Los Fabulosos Cadillacs, Todos tus Muertos, Mano Negra, Rubén Blades, Bob Marley, Peter Tosh, Sumo, Cafe Tauba, Manu Chao, Macaco, Ojos de Brujo, Dusminguet… „Sin Papeles“ (Bez para) njihova je zaštitna pjesma i moto benda. Govori ako nisi „u sistemu“, jednostavno ne postojiš u Europi u smislu univerzalnih ljudskih prava. I druge pjesme ovog benda socijalno su angažirane. Članovi benda su Kachafaz, Sergio Morales, Leo, Anthrax, Jota i Cordobes.

 

Gustafe su 1980. godine u Vodnjanu osnovali Edi i Vlado Maružin, Čedomir Mošnja, Igor Arih i Livio Morosin pod imenom Gustaph i njegovi dobri duhovi. Broj članova nije stalan, jezgru skupine dopunjavalo je više istarskih i riječkih glazbenika. Prvi koncert održali su 27.12.1980. Isprva su svirali kombinaciju novovalne i avangardne glazbe te nastupali na zagrebačkom Muzičkom biennalu 1983. Prvi album, pod naslovom „V“, snimili su 1985. u nezavisnoj produkciji, a 1985–91. svirali su komercijalnu glazbu po pučkim zabavama. Spajanjem rocka, istarske folklorne glazbe, odmetničke poezije na čakavštini sa zvukom tex-mexa stvorili su jedinstveni glazbeni stil. Popularnost su im donijele pjesme „Brkica“ i „Kega si sanjala“. Albumom „Tutofato“ (1994.) svrstali su se u predvodnike ča-vala. Velika koncertna aktivnost, brojni hitovi te scenski i vizualni identitet obilježen neformalnošću i spontanošću doveli su ih do vrha hrvatske glazbene scene. Nastupi su im sinonim za zabavu i urnebesni provod. Aktualni članovi benda su Edi Maružin (vokal, gitara), Čedomir Mošnja (bubnjevi), Jimi Grgić (gitara), Gianluca Antonini (bas gitara), Alen Peruško (harmonika), Bernarda Ravnić (vokal), Boris Mohorić (truba), Luka Horvat (truba), Antun Ferenčić (trombon), Aldo Foško (klarinet, klavijature) i Petar Matošević (saksofon).