Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Teatar na Bazenima Kantrida: Performans „Welcome“ posvećen je izbjeglicama i šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi kao sramoti 21. stoljeća

U ljeto 2015 godine, Balkan postaje rutom spasa. Ovo trusno područje koje je u recentnoj prošlosti i samo tražilo nadu u bolji život, postaje putem nade za one koji u očaju i nekoj novoj želji za boljim životom kreću na zapad.

Svjesni vlastite recentne prošlosti, autori kazališnog performansa “Welcome” u režiji Nermina Hamzagića i produkciji Kontakta Sarajevo, koji će 26. lipnja u 22:30 sat biti izveden na Bazenima Kantrida u sklopu Ljeta u prijestolnici, osjećali su intimnu potrebu i obavezu da umjetnički progovore o tom pitanju.

„Kontekst u kojem danas govorimo o izbjeglicama znatno je izmijenjen u odnosu na 2015. O ljudskim sudbinama se više ne govori, već su ljudski životi postali instrumentom globalne politike te se koriste za promicanje partikularnih političkih interesa. Govori se o kvotama, o brojevima, o metrima bodljikave žice kojom se sretni ograđuju od onih manje sretnih. Ksenofobija, rasizam, fašizam bukte Europom“, navode autori predstave.

“Welcome” kao medij koristi vodu pa voda Olimpijskog bazena 1 postaje projekciono platno, Sredozemno more, obala Grčke, obala Turske, kukuruzno polje,  pruga, naše vlastito dvorište ali i neka europska metropola… Pariz, Berlin, Hamburg, Rim, Istanbul, Atena, Alep i Sarajevo.

Za ovo jedinstveno kazališno iskustvo ulaznice se mogu kupiti putem sustava Entrio, ili na prodajnim mjestima Entria u Rijeci i okolici.

 

Fotografije Bazena Kantrida: Petar Fabijan